Modificările climatice pun în pericol producția mondială de cafea

| 13 iul, 11:50

Schimbările climatice pun în pericol producția mondială de cafea, depășită de cerere în ultimii ani, au avertizat experții și autoritățile columbiene la primul Forum mondial al țărilor producătoare de cafea, informează AFP.

"Toată lumea va fi afectată. Cafeaua este foarte sensibilă la cele mai mici variații de temperatură. Pe măsură ce temperatura va crește, toate țările vor fi afectate", a declarat brazilianul José Sette, directorul executiv al Organizației Internaționale a Cafelei (ICO), care reunește 43 de țări exportatoare și șapte importatoare.

Potrivit unui raport al Institutului pentru climă din Australia, suprafețele cultivabile alocate cafelei ar putea să se reducă la jumătate în 2050, din cauza creșterii temperaturilor care favorizează dezvoltarea unor maladii ce afectează arborele de cafea.

La rândul său, ICO subliniază că, de doi ani, producția mondială este inferioară consumului. Între lunile octombrie 2015 și septembrie 2016, au fost consumați 151,3 milioane saci de cafea cu o greutate de 60 de kilograme fiecare, ceea ce reprezintă un deficit de 3,3 milioane saci comparativ cu supraproducția din anii precedenți. Începând din 2012, consumul de cafea cunoaște o creștere medie anuală de 1,3%, adaugă ICO.

O producție inferioară nu va putea răspunde la o cerere mondială în creștere, explică Roberto Vélez, președintele Federației Naționale a Producătorilor de Cafea din Columbia (FNC), al treilea producător mondial de cafea.

"Șocurile climatice sunt mult mai virulente", a avertizat Roberto Vélez, la primul Forum mondial al țărilor producătoare de cafea care a început miercuri la Medellin, al doilea mare oraș din Columbia.

Vélez a dat drept exemplu valul de frig care în 1975 a lovit Brazilia, principalul producător și exportator mondial de cafea, fenomen care a distrus jumătate din recoltă. Dacă un astfel de scenariu se va repeta "de unde vom scoate 25 de milioane de saci?" s-a întrebat Roberto Vélez.

În 2016, Brazilia a recoltat 51,4 milioane saci de cafea, dar în acest an se preconizează o recoltă în scădere cu 11,3%, din cauza unui ciclu bianual negativ pentru soiul de cafea arabica.

Președintele columbian Juan Manuel Santos a avertizat la Forumul de la Medellin că, în viitor, terenurile braziliene vor fi mai puțin apte pentru cultura cafelei, încălzirea globală afectând mai mult țările îndepărtate de linia Ecuatorului.

La rândul său, Roberto Vélez a atras atenția asupra concentrării culturilor de cafea între principalii producători (Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia și Honduras), unde un eventual fenomen climatic ar pune în pericol oferta mondială de cafea.

Un număr de aproximativ 25 de milioane de familii din 60 de țări trăiesc de pe urma producției de cafea, o piață de 100 de miliarde de dolari la nivel mondial, conform cifrelor Organizației Internaționale a Cafelei (ICO) pentru primul trimestru din 2017.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ