Monica Macovei îi solicită preşedintelui să nu promulge legea prin care 'partidele se iartă de datorii'

| 01 apr, 15:57

Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al partidului M10, îi solicită şefului statului să nu promulge legea prin care "partidele parlamentare au decis să se ierte de datorii în campania electorală şi să-şi deblocheze conturile".

Într-o scrisoare care a fost înregistrată vineri la Palatul Cotroceni, preşedintele partidului M10, Monica Macovei, aminteşte că zilele trecute Camera Deputaţilor a votat proiectul care modifică Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. 

"Potrivit modificărilor, 'conturile bancare pentru campania electorală prevăzute la alin. (1) şi (2) şi la art. 3 alin. (9) au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării'. Cu alte cuvinte, partidele politice parlamentare au decis prin lege ca în campania electorală să nu le mai fie blocate conturile, chiar dacă au datorii către stat sau creditori privaţi şi, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF. Modificarea adusă Legii nr. 334/2006, prin care partidele politice cu datorii nu trebuie să le mai plătească şi nu mai au poprire pe conturi în timpul campaniei electorale, este ilegală şi neconstituţională, pentru că, de exemplu, acordă privilegii, intervine asupra atribuţiilor legale ale altor instituţii, precum ANAF, şi afectează activitatea unor firme private care trebuie să-şi recupereze banii pentru serviciile şi bunurile acordate partidelor politice", se arată în scrisoare. 

Europarlamentarul atrage atenţia că această modificare legislativă "este profund discriminatorie", "este imorală şi necinstită, fiind votată chiar de partidele politice parlamentare cu mari datorii vechi, în propriul beneficiu, punând bazele unei competiţii electorale inegale şi incorecte" şi "o formă de fraudare a alegerilor". 

"Niciun cetăţean român nu este iertat de datoriile la bancă, la serviciile de utilităţi publice sau către privaţi, ci trebuie să le plătească. De ce partidele cu datorii nu trebuie să şi le plătească? Dacă un cetăţean român are datorii, pe el cine îl iartă de plata datoriilor? Nimeni! Câţi oameni şi-au pierdut case, maşini luate în leasing, câţi oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertaţi de datorii? Nu. Dar cei care fac legile în Parlament se iartă singuri de datorii", afirmă Macovei. 

Ea îl întreabă pe preşedintele Klaus Iohannis "cum poate fi reconstruită încrederea în politică dacă partidele îşi fac şi îşi votează legi în Parlament pentru interesul lor personal, îşi creează privilegii şi se iartă singure de datorii, în dispreţul populaţiei?". 

"Vă solicit să apelaţi la atribuţiile pe care le aveţi şi să nu promulgaţi legea de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. Aveţi două posibilităţi la dispoziţie: fie cereţi reexaminarea proiectului de lege, fie o contestaţi la Curtea Constituţională. Nu puteţi gira, din funcţia pe care aţi obţinut-o prin votul populaţiei, o modificare ilegală şi imorală, votată de partidele politice parlamentare cu datorii către stat şi către firme private, şi care nu aduce nimic bun pentru oameni şi pentru interesul general, ci, dimpotrivă, pune partidele cu datorii deasupra legii, încălcând regula constituţională a egalităţii în faţa legii. Sunteţi preşedintele românilor şi nu al unor partide, şi vă rog să reprezentaţi interesele românilor şi egalitatea în faţa legii, şi nu discriminarea", îşi încheie scrisoarea Monica Macovei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ