Monica Macovei, mandatată de UE să înceapă procedura de negociere pentru varianta finală a Regulamentului Schengen

| 21 iun, 19:08

Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) a votat marţi, cu o largă majoritate, propunerea de modificare a Regulamentului Schengen, la care europarlamentarul Monica Macovei este raportor al Parlamentului European, şi i-a dat mandat acesteia "să înceapă trialogul, adică procedura de negociere cu Consiliul (format din statele membre) şi Comisia Europeană pentru varianta finală a Regulamentului Schengen".

Potrivit biroului Monicăi Macovei, "negocierile din cadrul trialogului vor începe în această săptămână". 

'Vreau să negociem şi să ajungem la varianta finală cât mai repede, pentru a proteja viaţa şi siguranţa cetăţenilor', a declarat Monica Macovei, citată în comunicatul de marţi, care adaugă că, odată adoptat de Parlamentul European şi de Consiliu, noul Regulament Schengen intră în vigoare imediat, fără să fie nevoie de transpunere în legislaţia internă. 

Modificările votate introduc verificarea în bazele de date a persoanelor care intră şi ies în/din spaţiul Uniunii Europene, aplicându-se atât cetăţenilor UE, cât şi non-UE. 

'În acest raport, am mutat verificarea în bazele de date la graniţa externă a Uniunii Europene, pentru că în propunerea Comisiei Europene verificarea se făcea numai la intrarea în spaţiul Schengen. În acest fel, siguranţa şi viaţa românilor sunt protejate în mod egal cu cele ale persoanelor care locuiesc în state membre Schengen. Bazele de date care sunt folosite pentru aceste verificări sunt, în principal, baze de informaţii Schengen, Interpol, Europol, precum şi bazele de date naţionale', a precizat Macovei, potrivit aceluiaşi comunicat. 

În cazul în care, la oricare din graniţele externe ale UE - terestră, maritimă sau aeriană -, se îngreunează traficul, statul membru respectiv are dreptul să ceară derogarea de la controlul fiecărei persoane în bazele de date şi să verifice numai persoanele despre care are informaţii că pot reprezenta un pericol.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ