Moscheea din București a primit avizul Primăriei Sectorului 1

| 14 apr, 12:55

Primăria Sectorului 1 a eliberat, în dată de 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, potrivit unui comunicat de presă emis de instituţie.

 

Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu, prin care autoritatea locală spune ce este permis să se construiască pe un teren şi nu da beneficiarului dreptul de construire, fiind o etapă premergătoare eliberării autorizaţiei de construire.
Potrivit art. 29 alin.1 din Legea nr. 350/2001 cu completările şi modificările ulterioare "Certificatul de urbanism este actul de informare cu caracter obligatoriu prin care autoritatea administraţiei publice judeţene sau locale face cunoscute regimul juridic, economic şi tehnic al imobilelor şi condiţiile necesare în vederea realizării unor investiţii, tranzacţii imobiliare ori a altor operaţiuni imobiliare, potrivit legii".
Primăria sectorului 1 a condiţionat eliberarea autorizaţiei de construire pentru lăcaşul de cult de aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal.
"Având în vedere că amplasamentul pe care urmează să fie construită moscheea este situat în zona CB5 "zona situată în afară perimetrului central, care grupează funcţiuni complexe de infrastructură municipală şi supramunicipala" pentru autorizarea construcţiei este necesară obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intră în competenţă exclusivă a Primăriei Municipiului Bucureşti. Prin certificatul de urbanism, Primăria Sectorului 1 i-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obţinerea avizului de oportunitate al arhitectului şef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal şi aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Planul Urbanistic Zonal se supune dezbaterii publice, iar competenţă asigurării dezbaterii publice şi realizării procedurii de consultare a populaţiei revine structurilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti. Totodată, facem precizarea că documentaţiile de urbanism de tip PUZ nu se supun aprobării consiliilor locale de sector, ci sunt aprobate de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Numai după ce Municipalitatea va delibera şi aprobă Planul Urbanistic Zonal, beneficiarul construcţiei va putea solicită Primăriei Sectorului 1 eliberarea unei autorizaţii de construire", spun reprezentanţii Primăriei sector 1.
Muftiatul Cultului Musulman din România a depus, în dată de 26 ianuarie 2016, la Primăria Sectorului 1, documentaţia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapă premergătoare obţinerii autorizaţiei de construire.
"Întrucât documentaţia depusă a fost incompletă, instituţia noastră a transmis petentului o adresa de completare, prin care i s-a cerut precizarea scopului pentru care solicită eliberarea certificatului de urbanism, precum şi prezentarea planurilor anexă, aşa cum prevede legislaţia în vigoare. La rândul lor, reprezentanţii cultului musulman au revenit cu o completare la documentaţia de urbanism, în care au prezentat documentele solicitate. În aceste condiţii, Primăria Sectorului 1 avea obligaţia legală de a elibera certificatul de urbanism solicitat de beneficiarul  construcţiei", spun reprezentanţii Primăriei sector 1.
Pe 27 mai 2015, Guvernul României a dat printr-o Hotărâre circa 11.000 mp către Muftiatul Cultului Musulman din România pentru construirea unei moschei de circa 1.000 de locuri, pe bd. Expoziţiei 22-30.
Bulevardul Expoziţiei se află lângă Casă Presei - Romexpo, la câteva minute de bd. Kiseleff şi Parcul Herăstrău, printre cele mai exclusiviste şi mai scumpe zone din Capitală. În această arteră se află zeci de hectare de teren liber, păstrate iniţial că rezervă de teren pentru eventuală extindere a Romexpo, terenuri ce au ajuns apoi în proprietatea RA-APPS şi care au fost fie retrocedate în compensare, fie date în folosinţă unor organizaţii. În această zona se află terenul dat în folosinţă gratuită de Guvern pentru construirea unei moschei lângă care ar urmă să se construiască şi sediul Marii Loji Naţionale din România.
Astfel, în ultimii 10 ani, în zona au apărut mai multe proiecte imobiliare, Primăria Capitalei dând undă verde multor dintre ele: clădiri de birouri cu înălţimi cuprinse între patru şi 24 de etaje, o grădiniţă, un hotel de 10 etaje. În luna mai, Guvernul a dat în folosinţă gratuită circa 11.000 mp Muftiatul Cultului Musulman din România pentru construirea unei moschei de circa 1.000 de locuri.
În 2013, Guvernul a dat un teren de circa 2.500 mp şi Marii Loji Naţionale din România pentru construirea unui sediu. Pe bd. Expoziţiei va trece şi linia de metrou 1 Mai-Otopeni, proiect ce se află acum în consultare publică. Vezi ce proiecte imobiliare au fost aprobate până acum pe bd. Expoziţiei şi de ce clădiri va fi înconjurată moscheea.

Primăria Sectorului 1 a eliberat, în dată de 11 aprilie 2016, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, potrivit unui comunicat de presă emis de instituţie. Certificatul de urbanism este un act de informare obligatoriu, prin care autoritatea locală spune ce este permis să se construiască pe un teren şi nu da beneficiarului dreptul de construire, fiind o etapă premergătoare eliberării autorizaţiei de construire.

 

Tag-uri: bucuresti, moschee
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ