Moştenire grea pentru viitorul Executiv: Parlamentarii au votat majorarea salariilor bugetarilor cu 10%

| 11 noi, 13:55

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri, la votul pe articole, raportul comisiilor de specialitate privind Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care se majorează salariile medicilor cu 25%, raport ce include si amendamentul unui deputat PSD care prevede cresterea salariilor tuturor bugetarilor.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind Ordonanța 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%.

Proiectul a fost votat de 319 deputați, fiind înregistrate 7 abțineri și un vot "împotrivă".

Comisiile pentru muncă și pentru sănătate din Camera Deputaților au adoptat marți, în ședință comună, un amendament la această ordonanță, care se referea numai la personalul din sistemul public sanitar, amendament potrivit căruia salariile bugetarilor se măresc de la 1 decembrie cu 10%.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, pe articole, OUG 35/2015, prin care sunt majorate cu 25% salariile din sănătate, fiind adoptat inclusiv amendamentul PSD prin care cresc toate salariile bugetarilor cu 10%, în ciuda opoziţiei PNL, scrie RomâniaTV.net.

Citeşte şi:  PSD propune salarii cu 10% mai mari pentru bugetari

Amendamentul a fost propus de deputatul PSD Adrian Solomon, care a explicat majorarea tuturor salariilor în felul următor:

"Pentru a rezolva o parte din doleanţele transmise comisiilor referitoare la salarizarea personalului bugetar care nu a beneficiat de majorări salariale în cursul acestui an, luând în considerare şi faptul că în bugetul pe anul 2016 trebuie cuprinse fondurile necesare acoperirii acestor cheltuieli."

În debutul dezbaterilor, PNL a solicitat retrimiterea la comisiile de specialitate a OUG 35/2015, după adoptarea în comisii a amendamentului PSD privind salariile bugetarilor. Propunerea nu a trecut, lipsind un singur vot pentru cererea liberalilor.

Liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu, a cerut o pauză de consultări, în urma căreia liderii grupurilor nu au căzut de acord pentru a relua votul.

Deputaţii au dezbătut, pe articole, OUG 35/2015, adoptând întregul text, inclusiv amendamentele adăugate în comisie, printre care cel al PSD, prin care sunt majorate toate salariile personalului bugetar, cu condiţia ca bugetarii să nu mai fi beneficiat, pe parcursul anului, de vreo altă majorare.

PNL a încercat şi a doua oară să retrimită proiectul la comisii, solicitând ca Ministerul Finanţelor să vină în Parlament pentru a prezenta impactul bugetar al măsurii.

OUG 35/2015 a fost astfel adoptată, urmând ca, în jurul orei 14.30, să fie acordat şi votul final. Proiectul a trecut de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Comisiile de muncă şi sănătate ale Camerei Deputaţilor au adoptat, marţi, un amendament al PSD prin care se propune majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor. Amendamentul a fost depus de deputatul Adrian Solomon.

Amendamentul care prevede majorarea cu 10% a salariilor bugetarilor a fost depus la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 35/2015 privind creşterile salariale în sistemul sanitar.

"PSD, prin deputatul Adrian Solomon, a venit cu un amendament privind creşterea cu 10% a salariilor în sistemul bugetar, de la 1 decembrie 2015 (...). I-am întrebat pe reprezentanţii ministerelor Muncii şi Finanţelor dacă această măsură este sustenabilă. Ministerul Muncii a spus că susţine amendamentul, iar Ministerul de Finanţe că nu poate susţine acest amendament, pentru că ar crea, pentru anul 2016, un deficit de cinci miliarde de lei, care ar putea fi acoperit fie cu tăieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrării în vigoare a unor măsuri de relaxare fiscală", declara marti deputatul PNL Cristina Pocora, membru al Comisiei de muncă.

Deputaţii PNL au cerut un răgaz de o săptămână, în aşa fel încât Ministerul de Finanţe să îşi facă analiza şi să se pună de acord cu Ministerul Muncii, a menţionat Pocora, opinând că viitorul guvern ar trebui să spună dacă există bani pentru această măsură.

Ea a precizat că, în condiţiile în care Guvernul nu ar dispune de banii necesari, ar trebui să se ştie care va fi costul măririi salariilor şi la ce anume ar trebui să se renunţe pentru adoptarea acestei măsuri.

"PSD a votat acest amendament, nu a dorit niciun fel de dezbatere cu cifrele pe masă, prin urmare mâine (miercuri - n.r.) proiectul de lege va intra în şedinţa de plen. Noi ne-am abţinut, pentru că abordarea PSD nu a fost una transparentă, ci politicianistă, înainte să plece de la guvernare pârjolesc România pentru ultima dată. În acest context în care cetăţenii ne cer responsabilitate în stradă, ar trebui să luăm o decizie responsabilă, cu cifre reale pe masă şi dacă sunt bani să acordăm această majorare de salarii, iar dacă nu sunt să ştim să ne asumăm şi să vedem care este situaţia reală. (...) PSD vrea să arunce o gogoaşă electorală", a mai susţinut Cristina Pocora.

Ea a adăugat că propunerea ar trebui reîntoarsă la comisie, iar noul guvern să spună dacă sunt bani pentru această majorare.



loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 noi, 07:20
gheorghe
franciza alternativa
Proiect nou in Romania!Program de evolutie personala.
Suntem in plina expansiune acum, Vrei sa castigi bani prin cel mai revolutionar program la ora actuala? Vino in echipa noastra!.Se lucreaza comod de acasa part time.Curs online gratuit. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.Instruire sub forma unui curs de 12 lectii- -consecventa este cheia succesului ! Detalii la adresa : [email protected]
11 noi, 17:12
littleangel
Cred ca mostenirea poate fi data de INS, de Eurostat sau similari, nu un ziarist.
http://infopolitic.ro/studii/de-unde-va-pleca-guvernul-ciolos-10-indicatori-privind-situatia-de-astazi-a-romaniei.html

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ