Moştenirea lui Băsescu. România ca o fabrică de îngheţată

| 24 noi, 2014

În tumultul evenimentelor din ultimele zile, o declaraţie a trecut mai puţin observată. Prezent la ceremonia de validare a alegerilor prezidenţiale de către Curtea Constituţională, Traian Băsescu l-a felicitat pe Klaus Iohannis pentru victoria sa, arătându-se încântat că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta.

“Vă mulţumesc într-o chestiune personală. Nu voiam ca stînga să domine toate instituţiile. Scorul din alegeri arată că las moştenire o ţară care are opţiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, a spus actualul preşedinte al României.

Ce este greşit cu afirmaţia făcută de Băsescu? În primul rând, preşedintele în exerciţiu dovedeşte că nu a înţeles în niciun fel semnificaţia votului din 16 noiembrie. Românii nu a votat ideologic duminica trecută, ci emoţional. De altfel, spre deosebire de electoratul de stânga, votanţii de dreapta din România nu au votat niciodată în ultimii 25 de ani bazându-se pe criterii doctrinare, cât mai degrabă emoţionale. Din acest punct de vedere, votul din turul II nu diferă cu nimic de votul dat în 1996 sau 2004.

În al doilea rând, afirmaţiile preşedintelui privind “moştenirea sa” demonstrează încă o dată, percepţia deformată a lui Traian Băsescu vizavi de modul în care se conduce o ţară. După zece ani în care s-a aflat în fruntea statului român, Băsescu a rămas cu aceeaşi mentalitate din vremea când era marinar. Ceea ce Traian Băsescu nu a înţeles nici acum, în ceasul al 12-lea când se pregăteşte să-şi predea mandatul de preşedinte, este că România nu este şi nu va fi niciodată nava “Biruinţa”. Ori, în acest caz, Băsescu nu are cum să lase România drept moştenire lui Klaus Iohannis. Cum nu o poate lăsa moştenire nimănui de altfel. Pentru simplul motiv că România nu a fost niciodată a lui.

Această gândire strâmbă care l-a însoţit mereu pe Traian Băsescu a făcut ca România să fie siluită în toţi aceşti ani, condusă discreţionar de nişte oameni care nu au înţeles că sunt în slujba cetăţenilor şi nu noi în subordinea lor.

“Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”, spunea regele Mihai I, în cadrul discursului pe care Majestatea Sa l-a ţinut în Parlament în urmă cu trei ani.

Cu siguranţă, Traian Băsescu nu a înţeles rostul şi semnificaţia acelei afirmaţii. Poate, începând cu 21 decembrie, fostul preşedinte va avea mai mult timp să reflecte la aceste cuvinte.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
24 noi, 2014
hiris
Moştenirea lui Băsescu. România ca o fabrică de îngheţată - See more at: http://www.obiectiv.info/mostenirea-lui-basescu-romania-ca-o-fabrica-de-inghetata_60961.html#comentarii
Nu mai bine ne lasa mostenire si hectarele de la NANA?
24 noi, 2014
WC Tudor(aliat al tanarului Ponta)
nu sa "reflecte",sa reflecteze se zice si se scrie corect...
are dreptate Dragnea,campania online a PSD se face cu niste cretini
apropo :de unde ai informatia ca s-a votat emotional?
de la casalotul Teodorescu,pufosul Palada sau tanarul care nu-si da demisia,Sultanescu?
24 noi, 2014
gigi
Nu numai emotional ci si habarnist(au votat cu propaganda basisto-johannista).Cum dracu sa votezi gasca din spatele lui johannis care si-a batut joc de poporul acesta inclusiv de cei plecati.Cine taia salarii si pensii ,cine marea tva la 24 ,cine s-a imprumutat 20 mld ,cine a anchis spitale ,scoli,cine a facut investitii fara cap.alde udrea ,blaga ,ialomiteanu,falca ,boagiu ,igas,mru,boc.Acum "poporul" vrea sa-i aduca la guvernare in dauna clor care au dat inapoi taierile ,au redus tva la piine ,au redus cas ,au eliminat impozitul pe profitul reinvestit ,au adus agricultura pe linia de plutire ,au platit datoriile lui boc-basescu ,etc.Asta s-a votat.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ