De ce a fost condamnat Mencinicopschi la 6 ani de închisoare cu executare. Ce scrie în motivarea instanţei

| 31 dec, 2013

Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru că, susţin judecătorii în motivarea deciziei, el a urmărit "cu orice preţ" privatizarea ICA în favoarea firmei controlate de Dan Voiculescu, respectiv SC Grivco SA.

Mai mult, conform motivării deciziei instanţei Tribunalului Bucureşti, fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Gheorghe Mencinicopschi, pentru a duce la bun sfârşit acest plan, a

participat, "în nume propriu" cu o "ofertă trucată" la licitaţia organizată de Agenţia Domeniilor Statului (ADS) în acest sens.

El a făcut acest lucru pentru "a da aparenţă de corectitudine şi competitivitate operaţiunii", potrivit judecătorului.

"Aspectul că inc. M.G. a participat în mod formal la licitaţia organizată de ADS pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni rezultă din faptul că acesta nu era interesat în mod real de preluarea societăţii întrucât nu dispunea de resursele financiare necesare unei activităţi de o asemenea amploare în condiţiile în care era salarizat de la bugetul de stat. (...) Totodată, aspectul că a fost influenţat de inculpatul V.D. (Voiculescu Dan - n.r.) în întreaga sa activitate managerială, rezultă si din faptul că după licitaţie a fost promovat pe linie de partid, (...) la propunerea inculpatului V.D.", menţionează judecătorul Tribunalului Bucureşti, în motivarea soluţiei.

În plus, în calitatea sa de director general al ICA, Mencinicopschi a solicitat ADS includerea în caietul de sarcini al licitaţiei a unor condiţii care "să sublinieze specificul instituţiei". Aceste condiţii, susţine instanţa, ar fi trebuit să asigure dezvoltarea institutului "în perspectiva aderării la UE", fapt care nu se susţine prin acţiunile fostului director.

"Relaţiile apropiate dintre inculpatul V.D. si inculpatul M.G., precum şi aspectul că acesta din urmă, ca şi ceilalţi inculpaţi, între care existau relaţii de prietenie sau subordonare, a urmărit să privatizeze în mod fraudulos în favoarea SC GrivcoSA , prin încălcarea dispoziţiilor legale, în pofida celor susţinute pe parcursul procesului penal, în sensul că dimpotrivă, a urmărit un scop nobil - continuarea activităţii de cercetare - sunt devoalate de declaraţiile inculpaţilor Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Corneliu Popa, Grigore Marinescu, în care precizează că era de notorietate la nivelul Academiei, că inculpatul M.G. urmărea să privatizeze în favoarea SC Girvco SA pentru că a fost recompensat prin sponsorizarea participării sale la simpozioane în străinătate", se menţionează în documentul citat.

În dosarul privatizării frauduloase a ICA, Gheorghe Mencinicopschi a primit, în 26 septembrie, o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani după executarea pedepsei funcţiile de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC ICA SA.

În aceeaşi cauză, Tribunalul Bucureşti a hotărât condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani. Lui Voiculescu i s-a interzis dreptul de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale. În cazul său, instanţa a constatat că a fost împlinit termenul de prescripţie specială şi a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracţiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Ca şi în cazul lui Mencinicopschi, tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi a fost atacată cu apel.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ