MRU, Udrea și Predoiu se luptă pentru candidatura la prezidențiale

| 19 aug, 2013

Deşi până la alegerile prezidenţiale din toamna-iarna anului 2014 mai sunt luni bune, lupta pentru ciolan în tabăra partidelor şi partiduleţelor de dreapta a început. Miza este foarte mare, iar fiecare tabără îşi face propriile calcule pentru a ocupa un loc în faţă la competiţia electorală de anul viitor.

Înainte de a vorbi de nume, trebuie precizat că formaţiunile din zona dreptei sunt departe de a fi ajuns la un consens cu privire la varianta optimă de candidaturi. Astfel, PDL, prin vocea lui Vasile Blaga, s-a declarat deja în mai multe rânduri în favoarea unei formule în care formaţiunea pe care o va conduce va propune un candidat propriu. Forţa Civică şi PNŢCD, sub umbrela defunctei Alianţe DA, fac lobby în sensul coagulării tuturor partiduleţelor de dreapta într-un front comun ce ar urma să propună un singur candidat. Elena Udrea, impulsionată de Traian Băsescu şi în calitate de viitoare şefă a PMP, ar miza pe aceeași idee a candidatului comun, dar care să fie generat din zona PMP.

Să evaluăm, pe rând, opţiunile partidelor de dreapta din perspectiva potenţialilor candidaţi ce ar putea fi aruncaţi în luptă.

Elena Udrea este pariul lui Traian Băsescu. Toate acţiunile de imagine ale cuplului Băsescu-Udrea din ultimele săptămâni demonstrează că cei doi sunt în căutarea unui capital electoral, în plin sezon estival. Cu şeful statului în ipostaza de vârf de lance, acesta a încercat prin toate mijloacele să creeze un culoar electoral Elenei Udrea şi PMP. Astfel, au fost atacate teme dintre cele mai diverse, într-o gimnastică politică a inconsecvențelor cu care preşedintele Băsescu ne-a obişnuit. Şeful statului a încercat inducerea unor suspiciuni privind privatizarea CFR Marfă, s-a manifestat extrem de critic cu privire la şantierele de autostrăzi din România, s-a angrenat într-o dispută etnică cu extremiştii maghiari şi a încercat, fără succes, să se urce pe piedestalul popularităţii. De cealaltă parte, Elena Udrea vine cu o „reîmprospătare” de imagine folosind însă aceleași tactici provocatoare. Costume de plajă țipătoare, diete şi „reţete” ale succesului de după divorţ, toate asezonate cu postări critice pe blog la adresa guvernării USL şi cu declaraţii acuzatoare ce-l vizează pe Victor Ponta. Deci, în zona Băsescu-Udrea, campania electorală e în toi.

Un candidat cu şanse la fel de mici ca Elena Udrea la prezidenţiale pare a fi Mihai Răzvan Ungureanu. Cu un discurs pretins elitist, premierul cu cel mai scurt mandat în istoria recentă a României propovăduieşte teza susţinerii comune a unui candidat al dreptei. Desigur, acel candidat se doreşte a fi chiar MRU. Liderul Forţei Civice lucrează deja la concretizarea acestui scenariu – a reşapat alături de Aurelian Pavelescu defuncta Alianţa DA, în speranţa de a mai convinge câţiva nostalgici şi se află într-un turneu de promovare în ţară. Interesul faţă de vizitele prin teritoriu ale lui MRU nu este însă la înălţimea aşteptărilor, în condiţiile în care în cele două luni de mandat ca prim-ministru s-a remarcat doar prin explicaţii referitoare la dineurile exclusiviste plătite cu bani publici pe vremea când Mihai Răzvan Ungureanu era ministru de Externe.

Nu în ultimul rând, candidatul pe care PDL pare că l-ar pregăti pentru prezidenţiale este Cătălin Predoiu. Proaspăt recrutat de Vasile Blaga, fostul ministru al Justiţiei şi-a intensificat apariţiile publice şi accentele critice la adresa guvernării USL, ceea ce sugerează că acesta ar fi „antrenat” de conducerea PDL pentru alegerile de la Sfântu` Așteaptă, iar nu de peste un an. Este puţin probabil ca Vasile Blaga să cedeze presiunilor venite din zona PMP-FC-PNTCD în sensul susţinerii unui candidat comun, eventual din afara PDL întrucât o astfel de cedare ar fi percepută drept o lipsă crasă de autoritate şi ar genera nemulţumiri acute în rândul PDL. În plus, eşecul ARD, alianţă electorală constituită pe ultima sută de metri pentru a se bate cu USL în alegerile parlamentare din decembrie 2012 şi care s-a desfiinţat imediat după scrutin, pune din start sub semnul întrebării disponibilitatea PDL de a repeta un scenariu similar la prezidenţiale. Aşa cum arată lucrurile la acest moment, Cătălin Predoiu pare a fi candidatul cu şansele cele mai mari de a intra în competiţia pentru Cotroceni împotriva lui Crin Antonescu, dar cu șanse îndoielnice de a face o figură cât de cât rezonabilă.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ