Munca de acasă, reglementată. Guvernul a aprobat un proiect de lege privind tele-munca

| 10 aug, 13:22

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi un proiect de lege privind reglementarea activităţii de tele-muncă (munca la distanţă), folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, o transpunere a conceptului de "teleworking" prevăzut în majoritatea statelor europene.

Potrivit proiectului de lege, o activitate care ar putea fi efectuată în cadrul locului de muncă organizat de angajator va putea fi desfăşurată de către salariat şi la distanţă de această locaţie, în mod regulat şi voluntar, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, se arată într-un comunicat al Executivului citat de agerpres.ro.

"Desfăşurarea activităţii în regim de tele-muncă de către salariat va avea loc cel puţin o zi pe lună şi se poate extinde pe toată perioada de lucru. Salariatul îşi poate exprima acordul cu această formă de organizare a muncii prin semnarea contractului individual de muncă sau a unui act adiţional, după caz", precizează sursa citată. 

Potrivit Executivului, reglementarea tele-muncii va conduce la flexibilizarea şi adaptarea relaţiilor de muncă la realităţile socio-economice actuale, în raport cu evoluţia dinamică a pieţei muncii, şi va oferi avantaje atât salariatului, cât şi angajatorului. 

"Concret, pentru angajator, se vor reduce costurile cu închirierea spaţiilor, utilităţile, consumul de carburant şi parcul auto. În ceea ce-l priveşte pe salariat, acesta va elimina consumul de bani şi de timp cu deplasarea de la şi până la sediul angajatorului, va avea libertatea alegerii locului de muncă şi valorificării timpului de lucru, optimizându-şi, astfel, raportul între viaţa profesională şi cea personală", se arată în comunicat. 

Nu în ultimul rând, prin introducerea acestei noi forme de organizare a muncii şi îndeplinire a sarcinilor vor creşte şansele persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, potrivit aceleiaşi surse. 

Pe marginea acestui proiect de lege, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat în deschiderea şedinţei de Guvern că prin această nouă reglementare se introduce "un nou contract de muncă, tele-munca sau teleworking (...) foarte apreciat, în special, în ţările foarte dezvoltate şi cel mai mult în Japonia". 

"Contractul este avantajos pentru ambele părţi, şi pentru angajator pentru că se reduc costurile administrative (...), iar angajatul reduce costul de deplasare la serviciu şi-şi îmbunătăţeşte echilibrul între viaţa personală şi profesională", a declarat ministrul Muncii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ