Munca la Finanţe: personal insuficient, servere ANAF - suprasolicitate, Fiscul a rămas fără bani

| 02 mai, 12:39

Protestele finanţiştilor care au avut loc săptămâna trecută în mai multe judeţe din ţară pot degenera în acţiuni radicale generalizate, care vor avea consecinţe grave în funcţionarea statului, atrage atenţia Sindicatul Naţional Finanţe Publice, într-o luare de poziţie transmisă ECONOMICA.NET.

Personalul insuficient, mai ales din sectoarele cheie din Finanţe, funcţionarii care sunt nevoiţi să-şi autofinanţeze deplasările în interes de serviciu, sistemele informatice ale ANAF care funcţionează defectuos, imprimantele care nu au consumabile şi piese de schimb, lipsa hârtiei de scris sunt câteva dintre realităţile cotidiene ale muncii finanţiştilor, arată Sindicatul Naţional Finanţe Publice.

Nemulţumirile finanţiştilor sunt în mare parte generate de condiţiile vitrege în care angajaţii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea, dar şi de proiectul legii salarizarii unitare care prevede salarii mai mici decât în prezent pentru o mare parte dintre salariaţii din Finanţe.

Iată luarea de poziţie a Sindicatului Naţional Finanţe Publice – SindFISC, remisă astăzi ECONOMICA.NET:

Nu întâmplător, pe parcursul săptămânii precedente, o parte dintre funcţionarii finanţişti au iniţiat proteste spontane la nivelul unităţilor teritoriale ale finanţelor publice din Vrancea, Buzău, Galaţi, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Hunedoara, şi nu numai. Nemulţumirile acestora sunt în mare parte generate de condiţiile vitrege în care angajaţii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea, precum şi de proiectul legii salarizarii unitare care prevede salarii mai mici decât în prezent pentru o mare parte dintre salariaţii finanţisti.

Bugetele alocate de Ministerul Finanţelor Publice pentru ANAF şi pentru Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice au fost deja consumate la multe capitole, în special cele privind cheltuielile de bunuri şi servicii pentru întreţinere şi funcţionare, respectiv service imprimante, tonere, mentenanţă sisteme de efracţie, servicii de întreţinere dispozitive de numărat bancnote, deratizare, dezinsecţie, curăţenie.

Deşi de nenumărate ori, sindicatele, dar chiar şi oficiali de prim rang ai Fiscului au atras atenţia asupra faptului că sistemele informatice funcţionează defectuos, întrucât serverele ANAF sunt suprasolicitate, infrastructura informatică este uzată moral, având o vechime de circa 10 ani, imprimantele nu au consumabile şi piese de schimb, iar în ultima perioadă lipseşte chiar şi hârtia de scris, aceste semnale au rămas în continuare fără ecou, probabil şi din cauza neidentificării unor soluţii viabile pentru o finanţare corectă a activităţii instituţionale.

Mai mult, funcţionarii sunt nevoiţi să îşi autofinanţeze deplasările făcute în interes de serviciu pentru colectarea resurselor bugetare, folosind în mod frecvent autoturismele personale, în condiţiile în care decontarea se face parţial şi cu întârzieri de câteva luni.
Activitatea specifică şi, implicit, îndeplinirea indicatorilor de performanţă impuşi sunt grevate de insuficienţa personalului, mai ales din sectoare cheie. La niveul ANAF şi al structurilor teritoriale sunt aproximativ 3.000 de posturi vacante care au fost blocate în luna ianuarie 2017. Începând cu aceeaşi dată, a fost sistată finanţarea funcţiilor de conducere ocupate temporar, astfel încât persoanele cu asemenea atribuţii sunt salarizate la nivelul personalului de execuţie.

Situaţia generată de neajunsurile enumerate mai sus s-a acutizat, în condiţiile în care această subfinanţare a activităţii instituţionale este dublată şi de nemulţumirile generate de anumite prevederi din proiectul Legii salarizării unitare, aflat în Parlamentul României. Acest document conţine neconcordanţe salariale majore, în special între funcţiile de management de la nivel teritorial şi cele de la nivel central, între funcţiile de execuţie de stat şi funcţiile din deconcentratele ministerelor, în sensul raportarii inechitabile la amploarea şi complexitatea atribuţiilor prevăzute în fişa postului, precum şi a situaţiei în care se regăsesc o parte dintre funcţionarii cu funcţii de middle management şi nu numai, ale căror venituri lunare actuale vor suporta scăderi majore.

Pe acest fond, Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC atrage atenţia că aceste manifestări spontane, necontrolabile administrativ sau sindical, pot degenera în acţiuni radicale generalizate, care vor avea consecinţe deosebit de grave în funcţionarea statului.

 

Tag-uri: Finanţe
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ