Năstase: Accidentul aviatic trebuie să determine reorganizarea sistemului de urgenţă în caz de dezastre

| 23 ian, 2014

Fostul premier Adrian Năstase consideră că accidentul aviatic de la Cluj şi consecinţele acestuia ar trebui să determine reorganizarea sistemului de urgenţă în caz de dezastre - naturale sau produse prin erori umane sau acte de terorism.

'Accidentul aviatic din Munţii Apuseni a generat, în mod firesc, o dezbatere extrem de aprinsă în legătură cu factorii ce au determinat această tragedie. (...)Scriu aceste rânduri nu pentru a participa la dezbaterile legate de responsabilităţile în întârzierea localizării epavei sau la operaţiunile de salvare. Eu cred că acest accident trebuie să determine, mai ales, reorganizarea sistemului de urgenţă în caz de dezastre (naturale sau produse prin erori umane sau acte de terorism)', afirmă Năstase într-o postare de joi de pe blogul personal.

Fostul premier mai spune că, în opinia sa, se impune în acest moment luarea unor măsuri atât în ceea ce priveşte dotarea corespunzătoare a organelor competente să intervină în caz de dezastre, cât şi în vederea pregătirii populaţiei.

'Este momentul, pornind de la lecţiile acestei tragedii, să ne gândim, cu seriozitate, la necesitatea luării unor măsuri de organizare, de dotare, de coordonare, de comunicare, de pregătire a populaţiei, pentru a fi cât mai pregătiţi pentru astfel de riscuri', afirmă fostul premier.

Adrian Năstase adaugă faptul că, în perioada mandatului său de premier, a fost instituit un mecanism de urgenţă în caz de dezastre şi, totodată, a fost încurajată şi realizarea sistemului 112, care ar putea fi îmbunătăţit mai ales în contextul posibilităţii producerii unui cutremur în viitor.

'Nu pot să verific, aici, actele normative adoptate (cred, însă, că e vorba de ordonanţa de urgenţă nr. 21/2004), dar cred că am fost sensibilizaţi şi de unele accidente din Rusia, din acea vreme, şi de faptul că, acolo, sistemul de urgenţă era organizat în cadrul unui minister separat. În plus, spectrul unui nou cutremur ar trebui să ne ţină într-un permanent stand-by instituţional', precizează Năstase potrivit sursei amintite.

De asemenea, acesta precizează că l-a cunoscut pe pilotul Adrian Iovan, alături de care a executat mai multe zboruri, 'mai ales pe rute internaţionale'.

'Soarta lui a fost, poate, marcată şi de furia cu care a fost modificat sistemul de pensii, reducerea cu 85% a pensiei sale forţându-l la unele expediente. Îmi pare tare rău pentru el, ca şi pentru studenta Aura Ion', conchide fostul premier.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ