Negociatorul-șef al UE pentru Brexit: Marea Britanie nu își poate încălca angajamentele asumate

| 13 dec, 22:18

Marea Britanie nu își poate încălca angajamentele asumate pentru a se asigura că negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexitul trec la faza următoare, cea referitoare la viitoarele relații comerciale între Londra și blocul comunitar, a afirmat miercuri, la Strasbourg, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, citat de Reuters.

Liderii țărilor membre trebuie să decidă vineri dacă Londra a făcut 'progrese suficiente' în clarificarea a trei aspecte esențiale ale Brexitului — 'factura divorțului' dintre Marea Britanie și UE, frontiera între Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord și drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie post-Brexit.

Acordul a fost subminat ulterior de o declarație a ministrului britanic pentru Brexit, David Davis, conform căruia este vorba mai degrabă despre o 'declarație de intenții' decât de o obligație juridică.

''Noi nu vom accepta vreo nerespectare a acestui raport comun. Acest progres a fost convenit și va fi rapid transpus într-un acord de retragere (a Marii Britanii din UE, n.r.), care este obligatoriu juridic în toate cele trei domenii și în unele ce rămân să fie negociate'', a declarat Barnier în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Eurodeputații urmează să se pronunțe miercuri asupra unei moțiuni care le solicită liderilor statelor UE să dea undă verde trecerii la următoarea etapă a negocierilor privind Brexitul.

''Nu am ajuns la capătul drumului, nici cu privire la drepturile cetățenilor, nici de alte subiecte referitoare la o retragere ordonată. Rămânem vigilenți'', a adăugat Michel Barnier.

Comisia Europeană a recomandat vineri trecerea imediată la faza a doua a negocierilor cu privire la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit în numele celorlalte 27 de state ale Uniunii, a estimat că s-au înregistrat 'progrese suficiente' cu privire la termenii 'divorțului' de Marea Britanie, deschizând calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relației dintre UE și Londra.

Șefa executivului de la Londra, Theresa May, a precizat că nu va exista o frontieră fizică — care ar presupune puncte de control și controale vamale — între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, subiectul cel mai spinos al negocierilor de săptămâna trecută, și că Acordul din Vinerea Mare, referitor la procesul de pace din Irlanda de Nord, va fi menținut.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ