Neimpozitarea profitului reinvestit - locuri de muncă şi retehnologizare

| 04 feb, 2014

Palatul Victoria a înţeles că progresul economic din 2013 se poate duce iute pe apa sâmbetei dacă nu este susţinut de alte măsuri care să stimuleze mediul de afaceri.

Criticat din cauza apetenţei pentru soluţiile ce au avut ca prioritate reparaţiile sociale, în paranteză trebuie subliniat că actualul cabinet nu şi-a ascuns viziunea social-democrată, din contră, cabinetul Ponta nu a slăbit nici pedala consolidării mediului privat şi a investiţiilor.

Catalogat de toţi specialiştii un an excelent şi mult peste aşteptări, 2013 nu putea să marcheze performanţele fără o stabilitate la nivel macroeconomic, dar şi financiară, cu o monedă naţională competitivă. Zona de business a fost vizată nu doar de măsuri indirecte. Executivul a prelungit programul Kogălniceanu prin care IMM-urile pot obţine credite de până la 400.000 de lei, având dobânda subvenţionată. De asemenea, s-a redus taxa pe valoarea adăugată la primele produse agroalimentare de bază - beneficiarii: antreprenorii din industria de morărit şi panificaţie, urmează, după evaluarea semestrială, alte produse din coşul zilnic - laptele, carnea, legumele şi fructele.

Ştirea aşteptată de toţi contribuabilii a venit deunăzi, după întâlnirea guvernanţilor cu reprezentanţii Fondul Monetar Internaţional, şi se referă la scutirea de impozit a profitului reinvestit. Bucureştiul va prezenta măsurile şi normele de implementare până la sfârşitul lunii aprilie, iar începând cu 1 iulie această prevedere va intra în vigoare.

România n-a mai avut o astfel de facilitate fiscală din 2010, însă şi atunci legea era oarecum şchioapă pentru că viza scutirea de impozite doar la achiziţia sau producţia unui număr limitat de mijloace fixe. Nu doar companiile îşi freacă mâinile, pentru Executiv este o oportunitate de a-şi mări aria de impozitare şi prin urmare încasările bugetare. Aceste amendamente convenite cu FMI incontestabil vor produce o emulaţie în mediul de afaceri, o creşterea a numărului de societăţi nou înfiinţate, implicit o creştere a locurilor de muncă. Totodată, scutirea profitului reinvestit dinamizează activitatea în toate sectoarele economice, în industrie în principal, dar şi în comerţ sau agricultură. Companiile îşi măresc capacitatea de producţie prin retehnologizare, angrenând în proces noi resurse umane.

Al doilea efect terapeutic - piaţa devine din ce în ce mai atractivă pentru investitorii străini. Această migrare a fondurilor de capital străin spre ţara noastră începe să capete contur în urma creşterii nivelului de absorbţie a banilor comunitari, dar şi în actualul context de instabilitate regională, unde România își păstrează statutul de țară sigură.

Proiectul Executivului face parte din pachetul de stimulare economică a mediului privat prevăzut pentru a doua jumătate a anului 2014, în care este inclusă şi reducerea contribuţiei la asigurările sociale, şi a fost susţinut puternic de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ