Guvernul Ponta dă lovitura

| 05 feb, 2014

Acordul cu FMI a fost un subiect de discuţie politică mai degrabă decât economică şi financiară, cel puţin în abordările preşedintelui Băsescu. Discuţiile interminabile pe marginea introducerii accizei pe combustibili ajung la un final abrupt. Guvernul a scos un as din mânecă în negocierile cu FMI, CE şi Banca Mondială, la care nu se aştepta nici Băsescu.

Victor Ponta şi Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, au anunţat luni seara că Guvernul va introduce prin ordonanţă de urgenţă o măsură fiscală care va ajuta cca. 907.000 de români care au credite la bănci să plătească, timp de doi ani numai jumătate din sumele datorate lunar, cu menţiunea că rata nu trebuie să depăşească 1000 de lei. O altă condiţie este ca împrumutaţii să nu aibă un venit mai mare de 1610 lei pe lună.

Înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani se stabileşte împreună cu banca, cert este însă că românii vor beneficia de măsură doar dacă optează pentru aceasta. Perioada de maturitate a creditului creşte cu doi ani, iar diferenţele de dobândă vor fi acoperite de stat printr-un credit fiscal. Ceea ce înseamnă că, timp de alţi doi ani, împrumutaţii vor fi scutiţi de plata a maxim 200 de lei din impozitul de 16% pe venit.

Trebuie să ne gândim că este pentru prima oară când o măsură atât de clară în favoarea unui număr atât de mare de români se ia de către un Guvern al României. Lovitura este fatală pentru Băsescu. Preşedintele este redus la tăcere şi este nevoit să accepte acordul cu FMI fără nici un fel de alte pretenţii.

Beneficiarii estimaţi ai acestei măsuri sunt în jur de 900.000 de români care au credite la bănci şi sunt buni platnici, în sensul că nu au restanţe critice de peste 90 de zile. Lăsând la o parte corul de voci care se zbat să demonstreze imposibilul şi anume că vorbim de o măsură inutilă şi discriminatorie, beneficiile economice sunt cât se poate de limpezi.

Fiecare român care va beneficia de această măsură va direcţiona, fără excepţie banii economisiţi în consum. Să spunem că o familie are de susţinut un credit de 1000 de lei. Bugetul aceştia se măreşte practic timp de 2 ani cu 500 de lei pe lună, bani care se duc evident în consum. Familia care are acest venit suplimentar îl va returna prin creşterea perioadei de creditare cu doi ani. Deci nu vorbim de o ştergere de datorii, mai degrabă o reeşalonare fără costuri a acestor datorii.

Când toate discuţiile irelevante se vor ridica din spaţiul public va rămâne cert faptul că fiecare român care va beneficia de această măsură va fi mai bogat, timp de doi ani cu de 100 la 500 de lei pe lună. Efectul economic al acestei măsuri nu are cum să fie altul decât unul de creştere.

Cei care critică măsura anunţată de Guvern se vor găsi în situaţia foarte dificilă de a explica unor familii că nu este bine să fie scutiţi de la plata a 50% din ratele lunare la bancă timp de doi ani. În momentul în care persoanele care aduc argumente împotriva acestei măsuri desigur, „asistenţiale”, sunt aceleaşi care au recurs la măsuri brutale economico-financiare pentru a opri consumul prin tăierea peste noapte cu 25% a veniturilor tuturor bugetarilor şi la impozitarea cu 5,5% a tuturor veniturilor pensionarilor, atunci este foarte grav.

Trebuie să pricepem clar că în momentul în care aceste măsuri intră în vigoare încrederea generală în sistemul bancar creşte. Mai mult decât atât, creditele în consecinţă se vor înmulţi, ceea ce contrazice clar orice argument care spune că este o măsură care dă în bănci. Având în vedere că măsura este discutată cu FMI, cu BNR, cu CE daţi-ne voie să credem că niciuna din aceste instituţii nu vrea moartea subită a băncilor.

Mai departe, câteva măsuri anunţate sau pe cale de implementare, cum ar fi egalizarea dobânzilor pentru credite în lei şi euro, posibilitatea convertirii creditelor din euro în lei fără costuri sau garanţii (Directiva 0541/2013) şi scăderea comisioanelor interbancare formează un set de soluţii care vin în ajutorul românilor în relaţia acestora cu banca.

Cel mai important lucru este să nu se rămână cumva cu impresia generală că vorbim despre măsuri care dăunează cumva celor care au venituri mai mari decât media pe economie. Pardon, impactul bugetar este redus la minim. Se reeşalonează un set de datorii pentru românii care au nevoie de asta. Gândirea că cei bogaţi trebuie să plătească ratele celor săraci este o manipulare ieftină dusă de cei care sunt poate puţin invidioşi pe curajul şi ingeniozitatea măsurii pe care Guvernul o va lua.

Din păcate semnătura preşedintelui Băsescu pe memorandumul cu FMI este necesară pentru ca acordul să intre în dezbaterea board-ului Fondului. Oare se va pune Băsescu în calea unei măsuri care ar afecta pozitiv aproape 1.000.000 de români?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
05 feb, 2014
cantautor
asul din maneca!!!!
Presedintele Camerei de Comert Romano-Germane, Radu Merica, este de parere ca facilitatea anuntata de Guvern pentru o parte dintre persoanele care au rate la banci ar putea fi o "pomana electorala", neobisnuita chiar si in comunism. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, considera ca masurile anuntate de Guvern, in ansamblu, sunt incoerente. ​

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ