Băsescu bate Bollywood: telenovelă cu muci și lacrimi în fața viitorilor magistrați

| 05 feb, 2014

Reacția lui Traian Băsescu la întâlnirea cu noii absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii, ne-a pus în dificultate. Nu pentru că ar fi fost neașteptată, e din ce în ce mai greu să ne mai surprindă cu ceva, ci pentru că nu ne putem decide dacă a fost o dovadă de cabotinism extrem sau una de nesimțire cronică.

Dificultatea unei astfel de judecăți vine desigur și din detaliul că, până la un anumit punct cabotinismul și nesimțirea se suprapun într-un melanj care se poate traduce și prin dispreș, nepăsare, aroganță. De ce spunem asta? Păi să vedem. Când cel care atrage atenția viitorilor magistrați că "asupra justiției a început să se exercite o presiune formidabilă din partea politicului" este chiar acela care și-a pus oamenii în poziții cheie special pentru a silui Justiție, bun-simț și pentru a bloca toate dosarele în care era vizat, pentru aproape două decenii, asistăm de fapt la o gigantică reprezentație de batjocură publică. Traian Băsescu și-a blocat anchetele și dosarele care-l vizează, e drept și rămâne de văzut până când. Dar la fel de drept este că nu le-a șters urma, pentru simplul motiv că nu poți șterge cu buretele memoria opiniei publice, oricât versat te-ai crede. Flota, casa din Mihăileanu, demararea lucrărilor la podul Basarab, Luxten, procesele de insultă, lovire și calomnie precum și, mai aproape de zilele noastre, scandalul Nana și Gazprom, nu se vor resorbi în neant, oricâte lacrimi de crocodil va vărsa Băsescu în fața unor oameni care nici măcar nu au putut riposta la ofensa evidentă, pentru că n-au avut încotro.

Dramoleta personajului ingrat, care varsă lacrimi după cum îi dictează interesul de moment, este doar o banală dare în spectacol din partea celui care a pierdut de foarte mult timp contactul cu cei care l-au ales și cu realitatea înconjurătoare. În timpul odioasei dictaturi ceaușiste – a cărei copie edulcorată și cu amortizor s-a dorit și regimul Băsescu – românii au deprins regulile discursului dublu și al adevărului tăinuit. În același fel și în prezent, toți cei care și-au păstrat luciditatea și mânia la adresa samavolnicei înstăpâniri a lui Băsescu pentru aproape două decenii peste țară, au învățat să distingă ușor minciuna cabotină de adevărul evident, traducând instinctiv discursul autocraticei figuri de la palat. Când președintele își suflă nasul și dă ochii peste cap în fața magistraților de mâine, cerându-le să nu uite că "nimeni nu e mai presus de lege" și amintind cabotin momentul în care va urma și el să se înfățișeze ca simplu acuzat în fața instanțelor conduse de aceștia, Băsescu de fapt le râde în față iar adevăratul sens al cuvintelor sale este altul: Eu sunt legea!

Tragem speranța ca cel puțin câțiva din viitori magistrați prezenți la această ceremonie, folosită de Băsescu ca pretext de circ ieftin, să fie oameni dintr-o bucată, total lipsiți de simțul umorului și, ca atare, înclinați să ignore discursul dublu al președintelui și să-i ia acestuia cuvintele ad literam.

Tag-uri: traian basescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

6 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 feb, 2014
cantautor
FLOTA
” Păi să vă spun cu ce se ocupa preşeidntele nostru iubit. În documentul care apare primul în documentul PDF şi în foto se poate vedea clar cum ministrul Transporturilor, Traian Băsescu, e de acord cu înfiinţarea unei firme de profil + se numeşte singur în Consiliul de Administraţie al acestei firme. Mai apoi… actualul preşedinte se ocupa cu o şmecherie – navele maritime româneşti sub pavilion românesc luau credite grase de la bănci, apoi aceste nave erau trecute sub alte pavilioane, ceea ce făcea că acele credite iniţiale luate în numele navei erau plătite de statul român – pe sistem suveică, iar banii intrau în nişte buzunare lungi.
Lucrurile sunt cât se poate de reale şi au fost consemnate în adresa Parchetului Naţional Anticorupţie către Comisia Prezidenţială care verifica dosarele miniştrilor înainte ca aceştia să fie trimişi în judecată” http://ioncoja.ro/textele-altora/cum-a-mintit-traian-basescu-am-gasit-semnaturile-sale-in-dosarul-flota/
06 feb, 2014
ELENA CONSTANTIN
pertinent si la obiect,comentariul colegului meu de la Obiectiv,Andrei Pop..
un ziarist de viitor,ca toti colegii nostri,de fapt..
felicitari ....si la cat mai multe articole
Amr-10 luni
06 feb, 2014
cantautor
"nu stiu altii cum sunt",citez din clasici,dar eu cand ma gandesc ca daca Basescu o sa ajunga vreodata sa raspunda pentru faptele de care il acuzati voi,va gasi prin celule mesaje de la Voicu,Nastase,Fenechiu,Becali,primari,senatori si deputati condamnati irevocabil,"parca-mi salta inima de bucurie"...
inseamna ca nimeni nu este mai presus de lege si doar asta conteaza
06 feb, 2014
elena
Basesc bate Bollywood.....
da, ... dar ce fac actualii guvernanti si parlamentari....... va ramane pe veci in cartile de istorie.... nesimtirea, imbogatirea peste noapte a acestor ANALFABETI... intrece inimaginabilul......... MINCIUNA lui PONTA....... intrece orice mincinos......... Somnul si VISELE lui CRIN intrece orice fantezie chiar din filmele indiene........
06 feb, 2014
Fatma
Ce tot bateti apa in piua cu"FLOTA"? A fost singurul parlamentar care si-a dat demisia din parlament ca sa fie cercetat si care a fost rezultatul? dna Stanoiu a inventat un dosar la comanda si a primit replica.O sa ajungem la sapa de lemn imediat dupa plecarea presedintelui. atunci o sa scrieti despre noul presedinte? N-ati inteles nimic din efortul presedintelui de a moderniza tara, de a apara justitia. Este singurul care face opozitie mamutului . Ce guvern avem!! Vad ca va place, plin ce analfabeti, plagiatori, comunisti convinsi care conduc tara ce la televizor. Cu ce ne alegem de pe urma acestui guvern? Cred ca faceti parte din tabara varanului .
06 feb, 2014
cantautor
Legatura dintre Basescu si judecatorul CCR Petre Lazaroiu
Judecatorul constitutional Petre Lazaroiu, fost Ceausescu l-a judecat si l-a scapat la 28 martie 2003 pe Traian Basescu de plata unui prejudiciu de 37,95 miliarde lei vechi (1,1 milioane de euro) imputat de Procurorul Financiar al Curtii de Conturi pe cand Traian Basescu era primar general al Capitalei. Dupa care, in 2008, dupa ce Lazaroiu si-a facut un „stagiu” de avocat cu contracte grele pe la CNADNR din subordinea Ministerului Transporturilor din guvernarea PDL-Basescu, acesta din urma l-a numit prin decret prezidential ca judecator al Curtii Constitutionale. Doua mandate consecutiv. Mai intai unul pentru doar doi ani, prin decretul 870 din 16 septembrie 2008, pe restul de mandat ramas dupa decesul fostului judecator Petre Ninosu, dupa care a fost omenit cu un al doilea mandat, de data asta intreg, de 9 ani, prin decretul prezidential nr. 553 din 2 iunie 2010. Ca sa recapitulam: judecatorul Lazaroiu l-a scapat pe Basescu, dupa care Basescu ajuns presedinte il face om pe Lazaroiu! In fata unor asemenea evidente, se ridica intrebarea legitima, de la care asteptam raspuns atat de la Basescu, cat si de la Lazaroiu, daca aceasta nu este coruptie politico-judiciara, atunci ce este?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ