Băsescu: România are un interes deosebit ca Turcia să devină membru UE

| 05 feb, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că România susţine fără rezerve aderarea Turciei la Uniunea Europeană, punctând că ţara noastră are un interes deosebit în acest sens.

'L-am asigurat pe dl preşedinte Gul că România susţine fără rezerve succesul negocierilor de aderare a Turciei la UE şi credem că a venit timpul accelerării acestui proces', a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Turciei, Abdullah Gül.

El a precizat că ţara noastră are un interes deosebit ca Turcia să adere la UE.

'România are un interes deosebit ca Turcia să devină membră a UE. Dorim ca Balcanii, Turcia, state riverane la Marea Neagă, un număr cât mai mare dintre ele să fie membre ale UE, să avem aceleaşi valori şi interese în regiune', a spus şeful statului român.

Traian Băsescu a arătat că România acordă sprijin politic aderării Turciei la Uniunea Europeană. 

'Sprijinul nu poate să fie decât politic, iar în ceea ce ne priveşte este o linie a statului român în interiorul UE sprijinirea Turciei. Ea se face în interiorul Consiliului European, se face în interiorul Parlamentului European şi se face în interiorul Consiliului Uniunii Europene. Spre exemplu, în anul 2013, România a fost un susţinător fără rezerve pe toate palierele pentru reluarea negocierilor de aderare a Turciei. De asemenea, vă pot spune că în interiorul UE susţinem deschiderea cât mai multor capitole şi mai este un lucru foarte important ca obiectiv şi pentru noi, dar sunt convins că acest obiectiv este la fel de important şi pentru Turcia - terminarea negocierilor', a afirmat preşedintele Băsescu.

În opinia sa, în prezent sunt poziţii ale diverselor state ale UE cu privire la aderarea Turciei la UE, dar 'până la a considera o poziţie finală trebuie terminată negocierea'.

La rândul său, preşedintele turc, Abdullah Gül, a mulţumit pentru sprijinul acordat de România în procesul de aderare a ţării sale la UE. 'Noi sperăm ca sprijinul României să continue şi de acum înainte', a spus Abdullah Gül. 

Preşedintele Traian Băsescu efectuează miercuri şi joi o vizită de stat în Turcia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ