Netanyahu: Europa se va trezi când va fi atacată NUCLEAR

| 16 iul, 10:10

Europa riscă să se trezească "prea târziu" dacă încearcă să salveze acordul asupra programului nuclear al Iranului, a afirmat luni seară premierul israelian, Benjamin Netanyahu, notează AFP.

"Aparent, sunt oameni în Europa care nu se vor trezi până când nu vor cădea rachete nucleare iraniene pe teritoriul european, iar atunci va fi prea târziu", a declarat Benjamin Netanyahu într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

Afirmaţiile premierului israelian au fost făcute în contextul în care miniştrii de externe din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) s-au reunit luni la Bruxelles, decişi să facă totul pentru a salva acordul din 2015 privind programul nuclear iranian.

Acordul se află într-o "situaţie dificilă, dar sper că nu i-a venit sfârşitul", a afirmat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, lansând un apel Iranului "să îşi respecte angajamentele", potrivit Agerpres.

La rândul său, ministrul de externe britanic, Jeremy Hunt, a ţinut să menţioneze că "acordul încă nu este mort" şi că UE va oferi Iranului "o posibilitate de a reveni asupra măsurilor ce contravin angajamentelor sale".

Teheranul a anunţat că a început să îmbogăţească uraniu la un nivel interzis prin acord, o decizie considerată ca o dezvoltare "foarte periculoasă" de către Benjamin Netanyahu care a îndemnat marile puteri să impună "sancţiuni severe" Teheranului.

Tensiunile nu au făcut decât să se acumuleze în regiunea Golfului de când SUA s-au retras în mai 2018 din acest acord şi au reimpus sancţiuni economice dure împotriva Iranului. În replică, acesta a început recent să-şi încalce treptat unele din angajamentele asumate prin acord.

Teheranul a anunţat la 8 iulie producerea uraniului îmbogăţit la cel puţin 4,5%, depăşind concentraţia maximă autorizată de acord (3,67%) şi a ameninţat că va adopta noi măsuri în următoarele "60 de zile" dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ