Nica: Banii pentru sinistraţii din Galaţi vor ajunge direct la ei. Nu trebuie să justifice cum îi cheltuiesc

| 19 sep, 2013

Banii alocaţi de Guvern pentru persoanele sinistrate din judeţul Galaţi vor ajunge direct la familiile afectate, în baza unor anchete făcute de evaluatori specialişti, iar beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuiesc banii, a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

"Banii sunt pentru ajutorare. Fiecare poate să-şi reconstruiască casele, poate să-şi cumpere frigiderul distrus de ape, să-şi ia un animal, să-şi cumpere haine, dacă au rămas fără ele. Fiecare îşi ia ce are nevoie în funcţie de prioritatea pe care o are fiecare familie. Pentru că şi situaţiile diferă de la un caz la altul. Unii au pierdut casele de tot, alţii parţial, unii au pierdut mobila, covoarele sau electrocasnicele, alţii toate animalele din curte", a declarat, joi seară, la Galaţi, ministrul, care a condus şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată la sediul Prefecturii Galaţi, transmite corespondentul Mediafax.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a explicat că această variantă a fost adoptată ca fiind cea mai eficientă.

"Au fost mai multe variante, cum ar fi să se aloce în materiale de construcţie, dar această procedură este complicată. Mult mai simplu se descurcă omul să-şi refacă ce a pierdut dacă are bani, pentru că îşi cumpără ceea ce îi este necesar la preţul cel mai bun, după cum îi este alegerea. Nu există un minim sau un maxim al sumei alocate individual. Evaluatorii trebuie să-şi facă treaba, iar oamenii trebuie să-şi primească banii. Beneficiarii nu trebuie să justifice cum cheltuiesc banii, sunt şi aşa destul de necăjiţi, chitanţe şi facturi le mai trebuie", a mai declarat ministrul Nica.

Acesta a explicat şi care va fi procedura în baza căreia vor fi distribuite sumele către sinistraţi, lucru neclarificat după şedinţa de Guvern în care banii au fost alocaţi de la buget.

"Cele 27 de milioane de lei reprezintă ajutoare de urgenţă pentru sprijinul populaţiei sinistrate din judeţul Galaţi. Fiecare consiliu local dispune ca nişte comisii, pe care primarul le constituie la nivelul fiecărei localităţi în care cooptează şi specialişti să realizeze o evaluare care să constate cât de afectată a fost fiecare familie şi cam care este valoarea la care ar trebui să fie despăgubită. Toate aceste sume, pe care fiecare consiliu local le centralizează, sunt strânse, la rândul lor, la Consiliul Judeţean Galaţi, care prin hotărâre le transferă fiecărei unităţi adminitrativ-teritoriale afectate. Consilile locale primesc suma respectivă şi o virează numerar fiecărei familii afectate", a mai precizat ministrul.

Miercuri, premierul Victor Ponta a adeclarat că Guvernul va acoperi pagubele rezultate în urma recentelor inundaţii din Galaţi, estimate într-o primă fază la circa 25 milioane lei, dar acest gest nu reprezintă un semnal de încurajare a proprietarilor pentru a nu-şi încheia asigurarea obligatorie a imobilelor.

El a precizat că ajutoarele vor fi alocate inclusiv din Fondul de Intervenţii de Urgenţă şi, în forma în care au nevoie autorităţile locale - materiale de construcţii sau alte bunuri - vor ajunge cât mai repede la sinistraţi.

Premierul a arătat însă în acelaşi timp că asigurarea obligatorie a imobilelor este o prevedere legală foarte bună, pe care proprietarii trebuie să o respecte.

Peste 6.000 de persoane au fost evacuate şi aproape 1.800 de case au fost afectate de inundaţiile produse în ultimele zile în 39 de localităţi din judeţul Galaţi, potrivit unui bilanţ prezentat, duminică, la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Nouă persoane, între care o fetiţă de opt ani, şi-au pierdut viaţa după ce au fost luate de viituri, în noaptea de miercuri spre joi, în judeţul Galaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ