Nicolăescu, după negocierile cu medicii: Au cerut 6% din PIB pentru Sănătate. Le dăm din 2016

| 22 sep, 2013

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a prezentat concluziile rundei de negocieri cu reprezentanţii medicilor, afirând că principala revendicare a acestora este alocarea a 6% PIB pentru Sănătate, obiectivul urmând să fie atins, treptat, până în 2016.

În privinţa salarizării, Nicolăescu a spus că nu sunt deocamdată bani dar că personalul medical va fi scos din categoria funcţionarilor publici şi că, în cazul unor indexări salariale, MS pledează ca personalul medical să aibă prioritate.

"Solicitarea cea mai importantă a medicilor e aloc 6% din PiB. Am convenit ca obiectivul să-l atingem in 2016, dar până arunci nu trebuie să se aştepte, e nevoie de o prioritizare a modului de alocare a procentelor din. Ducem acest punct de vedere la ministerul Finanţelor şi la Guvern", a spus Nicolăescu.

Liberalul a adăugat că a convenit cu medicii că este posibilă creşterea finanţării sistemului sanitar şi din alte surse, fiind identificate 4 canale.

"Vom găsi 3 căi de soluţionare: să statuăm clar in legea 95 că medicul in general nu face parte din categoria funcţionarilor publici şi nici nu poate fi asimilată categoria de personal medical celei de funcţionar public. Se poate rezolva aşa", a spus Nicolăescu.

Ministrul a vorbit despre confidenţialitatea pacient-medic. "Există probleme din practică referitoare la confidenţialitatea convorbirilor pacienţi - medici, ce trebuie protejate clar prin lege sub atenţionarea de sancţionare. Ne trebuie aviz de la CSM, dar ne-am angajat să facem acest demers. :i modificarea codului penal astfel încât interceptările convorbirilor medic - pacient nu pot fi utilizate in afara cadrului legal", a conchis el.

Despre legea salarizării, el a spus că trebuie rediscutata o nouă grilă ce să aibă în vedere şi importanţa socială a muncii din sistem "şi să vedem care sunt prioritiăţile din anvelopa salarială pentru 2014 şi, daca Guvernul va acorda indexări salariale, personalul medical să aibă prioritate la indexări, iar acordarea să se facă in procente mai mari cu lefuri mai mici, o indexare difrenţiată", a conchis ministrul.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ