Nicolescu: Nu există niciun risc să fie întreruptă aprovizionarea cu gaze naturale a populaţiei

| 12 sep, 2014

Nu există niciun risc ca populaţia României să fie afectată de întreruperi în aprovizionarea cu gaze naturale, la iarnă, şi nu se impune nicio măsură suplimentară celor care au fost luate în ultimele luni, a declarat, vineri, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

'Am avut o discuţie cu reprezentanţii companiilor Petrom şi Transgaz, la care au participat, prin sistemul de videoconferinţă, şi reprezentanţii companiei Romgaz, în legătură cu situaţia României în privinţa aprovizionării cu gaze naturale pentru perioada de iarnă. S-au desprins două concluzii: nu există niciun risc ca populaţia României să fie afectată de întreruperi în aprovizionarea pe perioada de iarnă, indiferent de evoluţiile care ar putea avea loc în regiune. A doua concluzie: nu se impune să luăm nicio măsură suplimentară celor pe care le-am luat în ultimele luni pentru a preîntâmpina apariţia unei probleme în aprovizionarea cu gaze naturale a populaţiei, a ţării în lunile de iarnă. Vom face un singur lucru pe care l-am făcut deja verbal: să informăm Bruxellesul, Comisia Europeană, în legătură cu situaţia apărută azi (vineri - n.r.). I-am informat verbal, îi vom informa şi în scris', a explicat Nicolescu.

Cu câteva ore mai devreme, Răzvan Nicolescu anunţase că livrările de gaze din Federaţia Rusă către România au fost reduse vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat, fără ca partea română să fi primit vreo motivaţie din partea ruşilor.

'Fluxurile de gaze prognozate a fi livrate din Federaţia Rusă către România s-au redus astăzi (vineri - n.r.) cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost oficial informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri', a declarat Nicolescu, pentru AGERPRES.

Joi, companiile de gaze din Polonia şi Slovacia au anunţat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% faţă de cantitatea din contracte.

Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricţionarea accesului la pieţele de capital ale UE pentru unele companii petroliere şi din domeniul apărării. În special, UE a restricţionat accesul la pieţele de capital europene pentru Rosneft, Transneft şi ramura petrolieră a gigantului Gazprom - Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruşi servicii privind prospecţiunile şi extracţia de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum şi în cadrul proiectelor legate de gazele de şist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ