Nicolicea: UNPR susţine varianta PSD de modificare a sistemului de vot uninominal după model german

| 31 ian, 16:15

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, afirmă că UNPR susţine varianta PSD de modificare a sistemului de vot uninominal după modelul mixt german, el spunând că actualul sistem de vot este "un eşec ca proiect al lui Traian Băsescu".

Eugen Nicolicea a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că UNPR susţine modificarea actualului sistem de vot uninominal pentru Parlamentul României, catalogând actualul sistem de vot drept ”un eşec ca proiect al lui Traian Băsescu”. "Din câte ştiu eu, la PSD s-a vorbit întâi şi întâi nu de revenirea la votul pe liste, ci de sistemul mixt german şi dacă acesta nu va fi realizat se ajunge la votul pe liste. Este o variantă susţinută şi de către noi, având în vedere că aşa-zisul vot uninominal s-a dovedit un eşec ca proiect al lui Traian Băsescu", a afirmat Eugen Nicolicea.

Ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat că în primul rând scopul sistemului de vot trebuie să fie "realizarea stabilităţii, inclusiv parlamentare”. "Aţi văzut şi dumneavoastră, la vremea respectivă s-a confundat scopul cu mijlocul. Scopul trebuia să fie parlamentarul aproape de cetăţean şi mijlocul era sistemul de vot. Noi am făcut un scop: vrem uninominal, vrem nu ştiu de care. Nu. Trebuie să ne gândim la scop şi scopul este în primul rând realizarea stabilităţii, inclusiv parlamentare", a precizat Nicolicea.

Declaraţia lui Eugen Nicolicea vine după cea a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a declarat, vineri, la Sinaia, că PSD consideră oportună reîntoarcerea la votul pe liste în cazul alegerii parlamentarilor dacă votul mixt, de tip german, nu va trece de comisia de Cod electoral.

Întrebat care este poziţia PSD faţă de alegerea parlamentarilor, Zgonea a precizat că social-democraţii au două abordări, respectiv votul mixt şi votul pe liste. ”Sunt două abordări pe care le avem - votul mixt, cel german, care favorizează România în acest moment, şi votul pe listă. Din păcate, votul mixt are o problemă pe care nici Germania nu a reuşit să o rezolve, aceea că nu avem un număr fix de parlamentari, iar redistribuirea în funcţie de prezenţa la vot poate să ne ducă la un număr foarte mare de membri ai Parlamentului, aşa cum avem azi”, a spus Zgonea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ