Nicuşor Constantinescu cere instanţei să respingă solicitarea DNA de arestare a sa în cazul Centrului Zonal

| 25 feb, 20:55

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a cerut, miercuri, Tribunalului Constanţa să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul său, în dosarul Centrului Militar Zonal, instanţa amânând pronunţarea pentru joi.

Tribunalul Constanţa a judecat, miercuri, cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Nicușor Constantinescu în dosarul Centrului Militar Zonal, pe motiv că acesta ar fi comis mai multe infracţiuni de la data instituirii controlului judiciar în cazul său.

Procurorii anticorupţie susţin că în 8 ianuarie 2015 Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din CJ, retrăgându-i totodată acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

Anchetatorii au precizat că prin această decizie Nicuşor Constantinescu ”a provocat o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului”.

În replică, Nicuşor Constantinescu a spus că nu a provocat niciun prejudiciu în momentul în care a emis dispoziţia privind retragerea vizei de control financiar directorului Direcţiei Economico-Financiare din Consiliul Judeţean Constanţa, Felicia Tăicuţu, deoarece ea nu mai exercita acest atribut din anul 2011. Mai mult, în perioada respectivă Felicia Tăicuţu se afla în concediu medical, în prezent fiind în concediu de odihnă, iar după ce va reveni la muncă urmează să fie suspendată din funcţie deoarece este inculpat într-un alt dosar în care este cercetat Constantinescu.

De asemenea, procurorii DNA îl acuză pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa că în 12 februarie a introdus pe ordinea de zi a şedinţei CJ mai multe proiecte de hotărâri privind finanţarea de la bugetul local, cu încălcarea Legii nr.350/2005, a mai multor cluburi şi asociaţii sportive din judeţ. Procurorii susţin că în acest fel s-a urmărit prejudicierea bugetului unităţii administrativ teritoriale şi obţinerea unor foloase necuvenite pentru cluburile respective, urmări care însă nu s-au mai produs deoarece proiectele au fost retrase.

La rândul său, Nicuşor Constantinescu a afirmat, în faţa instanţei, că a retras proiectele respective deoarece a cerut lămuriri la Ministerul Finanţelor privind cadrul legislativ pentru finanţarea cluburilor sportive respective, iar pentru că răspunsul primit chiar în ziua şedinţei Consiliului Judeţean a fost ambiguu a decis retragerea proiectelor în cauză până când situaţia ar fi fost clarificată.

Constantinescu a mai fost acuzat de procurorii DNA care au solicitat arestarea preventivă a sa în dosarul Centrului Militar Zonal şi că a făcut plăţi în valoare totală de peste 340.000 de lei către SC Soti Cable Neptun şi către Conpress Holding SRL, la care este asociat Sorin Strutinksy, cu care Nicuşor Constantinescu se află în relaţii comerciale la alte societăţi.

Nicuşor Constantinescu a recunoscut că este prieten cu Sorin Strutinsky de mai bine de 30 de ani, că este asociat cu aceasta la diverse firme, dar nu în cele care fac obiectul acuzaţiei DNA.

El a precizat că cele două plăţi sunt legale, fiind realizate în urma unor contracte încheiate între Consiliul Judeţean Constanţa şi SC Soti Cable Neptun, respectiv Conpress Holding SRL, pe baza unor licitaţii.

Constantinescu a cerut Tribunalului Constanţa să respingă solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv în cazul său, în dosarul Centrului Militar Zonal.

El a menţionat că nu a încălcat prevederile controlului judiciar dispuse de Curtea de Apel Constanţa, dar nici pe cele ale Curţii de Apel Bucureşti.

Constantinescu a mai spus că a respectat toate prevederile, s-a prezentat la sediul Poliţiei Judeţene Constanţa când i s-a cerut, precum şi la toate termenele din instanţă, dar şi la alte solicitări ale anchetatorilor.

Tribunalul Constanţa a amânat pronunţarea în acest caz pentru joi.

Tot miercuri, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru Nicuşor Constantinescu, în noul dosar instrumentat de DNA privind mai multe contracte ilegale care ar fi fost încheiate de Consiliul Judeţean Constanţa cu diverse firme. Decizia instanţei este definitivă.

Curtea de Apel Constanţa a judecat, marţi, contestaţia depusă de preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la decizia Tribunalului de arestare preventivă în noul dosar instrumentat de DNA, instanţa amânând pronunţarea pentru miercuri.

Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţia de preşedinte al CJ Constanţa, marţi, printr-un ordin emis de către prefectul judeţului, Ion Constantin.

Constantinescu a fost arestat preventiv, în 20 februarie, de Tribunalul Constanţa, pentru mai multe infracţiuni, între care abuz în serviciu, conflict de interese şi coruperea alegătorilor.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Nicuşor Constantinescu este acuzat de abuz în serviciu - trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat, coruperea alegătorilor - două infracţiuni, conflict de interese - zece infracţiuni, din care cinci în formă continuată, şi tentativă la abuz în serviciu, în formă continuată.

În ordonanţa de reţinere se arăta că, în cursul anului 2012, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.

Preşedintele Consiliului Judeţean a mai fost suspendat din funcţie şi în vara anului trecut, când a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de subfinanţare a Centrului Militar Zonal. Ulterior, instanţa a decis ca acesta să fie judecat sub control judiciar.

Nicuşor Constantinescu a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale.Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri.

Într-un alt dosar, Constantinescu este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţiile de anul trecut, 15 cartuşe.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ