Nicuşor Dan îi acuză pe Gabriela Firea și pe primarii de sectoare că vor să distrugă sute de hectare de spaţii verzi

| 03 iul, 17:17

Deputatul independent Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, i-a acuzat, vineri, pe Gabriela Firea şi pe primarii de sectoare social-democraţi că doresc să distrugă sute de hectare de spaţiu verde din Bucureşti, prin Planurile Urbanistice Zonale pe care le-au pregătit, în condiţiile în care poluarea este mare şi cresc afecţiunile respiratorii.

 

„Am adus o planşă în care tot ce vedeţi cu roşu însumează sute de hectare de spaţiu verde pe care primarul general PSD şi primarii de sectoare PSD doresc să le distrugă, să dispară din Planul general urbanistic al Bucureştiului. Sunt sute de hectare care, prin planurile urbanistice zonale de sector, aceste spaţii urmează să fie distruse, în condiţiile în care avem un raport al Institutului de Sănătate Publică care spune că, în medie, bucureştenii pierd 4 ani din viaţă din cauza afecţiunilor medicale generate de poluarea atmosferică, în condiţiile în care România tocmai a fost condamnată de Curtea de justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti, în condiţiile în care au crescut afecţiunile cardiace, în special la vârstnici, în condiţiile în care au crescut afecţiunile respiratorii la copii. În toate aceste condiţii, administraţia publică din Bucureşti, Primăria Generală şi cele 6 sectoare controlate de PSD doresc distrugerea spaţiilor verzi”, a spus Nicuşor Dan, la o conferinţă de presă ţinută pe malul lacului Colentina.
El a prezentat situaţia Planurilor Urbanistice Zonale propuse de primarii de sector.
„Din punct de vedere juridic care este situaţia? Avem un PUZ sector 1, din fericire, instanţa a blocat procedura de aprobare a acestui PUZ sector 1 în care erau prevăzute construcţii inclusiv în pădurea Băneasa şi în Parcul Herăstrău. PUZ sector 2 este elaborat, nu a fost votat încă de Consiliu General. PUZ sector 3 a fost suspendat de instanţă. Tocmai instanţa a considerat că este nelegal ca un teren care are destinaţia de spaţiu verde să i se schimbe destinaţia în teren construibil. Pentru sectorul 4 a fost aprobat doar un PUZ pentru zona de sud, care este şi el contestat în instanţă. PUZ sector 5 a fost votat în urma cu aproximativ 10 zile de Consiliul General şi e în procedura de verificare de către prefectul municipiului Bucureşti. Sper ca prefectul să îl atace, la rândul său, în instanţă. PUZ sector 6 a fost votat acum câteva luni şi este, la rândul lui, contestat în instanţă. Suntem, deci, în situaţia în care cetăţenii şi ONG-urile din Bucureşti se mobilizează pentru a lupta împotriva planurilor pe care Primăria le face împotriva lor şi nu pentru locuitorii din Bucureşti”, a susţinut Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
El a menţionat că este vorba fie de parcuri care sunt deja amenajate, cum ar fi Parcul Herăstrău, Parcul Sebastian şi Pantelimon, unde o parte urmează sau sunt propuse a deveni construibile, fie de zone care, în Planul Urbanistic General, au destinaţia de spaţiu verde şi în aceste planuri urbanistice zonale de sector urmează să devină zone construibile.
„Avem un exemplu. În spatele Stadionului Ghencea avem un teren viran de peste 20 de hectare care figurează încă din anul 2000 în Planul Urbanistic General ca pădure urbană şi este exact ce lipseşte locuitorilor din zona Ghencea, locuitorilor din zona Rahova - Ferentari care au un deficit mare de spaţiu verde. Avem o dezvoltare accentuată în zona de sud, care merge către Popeşti. E foarte bine că se dezvoltă oraşul în acea zonă, poate că ar trebui să fie şi nişte creşe şi nişte grădiniţe, dar oamenii nu vor avea un parc în apropiere”, a explicat Nicuşor Dan.
El a mai susţinut că este nevoie de spaţii verzi în Bucureşti şi în condiţiile în care nu toate familiile îşi permit să plece în fiecare weekend pentru a scăpa de poluare.
„Problema este că nu e natural ca un locuitor al unui oraş să îşi dorească să fugă din oraşul ăsta în weekend. Şi avem această oportunitate extraordinară, în condiţiile în care avem Parcul Herăstrău care supraaglomerat, ca toate celelalte parcuri în weekend, avem această oportunitate extraordinară de a amenaja malurile lacurilor ca locuri de recreere, de promenadă pentru piste de biciclete, pentru practicarea sportului, pentru divertisment, adică ceea ce te face pe tine, ca bucureştean, să iei autobuzul în loc să iei maşina să te duci la mare sau la munte în weekend”, a mai spus acesta.
În opinia lui Nicuşor Dan, ce se propune în PUZ-urile de sector este „pur şi simplu o glumă”.
Un sector este parte dintr-un oraş, care este un organism viu. Un sector nu este un ghetou ca să faci strategie de dezvoltare a sectorului 5 sau sectorului 6. Pentru a dezvolta un oraş trebuie să faci o strategie unitară de dezvoltare a transportului, a transportului public, inclusiv a transportului pe infrastructura CFR cu un metrou de suprafaţă. Cum poţi să faci asta într-un sector când inelul CFR trece prin toate cele şase sectoare? Deci, iată că Bucureştiul a ratat o oportunitate de dezvoltare de 10 ani şi în locul lui vine cu nişte glume de PUZ-uri de sector plătite de un ONG şi făcute de o firmă condusă de un teolog, câteva dintre aceste PUZ-uri de sector. (...) În materia poluării există un principiu fundamental care spune că poluatorul plăteşte şi eu sunt foarte optimist că poluatorul principal din Bucureşti - administraţia PSD - va plăti peste câteva luni şi bucureştenii vor sancţiona”, a mai spus Nicușor Dan.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ