Noi semnale pozitive pentru economia românească apărute în ultima săptămână

| 10 iun, 2013

Evoluţia economică a României continuă să fie una bună, iar semnalele venite din partea instituţiilor de specialitate sunt unele
îmbucurătoare. Creşterea economică de anul trecut a fost continuată şi în 2013, măsurile luate în tot acest interval având efectul scontat.

 

Săptămâna trecută Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii noi date referitoare la Produsul Intern Brut pentru primul trimestru al anului. Astfel, PIB a crescut în acest prim trimestru cu 2,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi cu 0,7% în comparaţie cu rezultatele ultimului trimestru din 2012. Cifrele arată creşteri uşoare faţă de datele semnal publicate de către INS.

Evoluţia economică din perioada următoare poate fi influenţată de agricultură. Dacă acest domeniu are un an pozitiv atunci ne putem aştepta la o creştere a perspectivelor economice. Aşa cum reiese din analizele realizate pentru acest an, o miză foarte mare este pusă pe revenirea agriculturii, după ce în 2012 a fost lovită de secetă, iar rezultatele au fost unele sub aşteptări.

Pentru prima parte a anului, însă, au fost determinante pe partea de utilizare exporturile. Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea din primul trimestru a fost datorată exportului net, care a avut o contribuţie de +3%, consecinţă a creşterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu reducerea volumului importurilor de bunuri şi servicii cu 1,7%.

Tot în această săptămână a fost anunţată o creștere a ratei de absorbţie a fondurilor europene de către România. La sfârşitul lunii mai aceasta practic s-a dublat faţă de anul trecut. Evoluţia pe care rambursările au cunoscut-o în luna mai arată o îmbunătăţire clară a stadiului absorbţiei.

La finalul lunii trecute rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la cifra de 15,18%, având faţă de începutul anului o creştere de 32%, iar faţă de luna aprilie a anului trecut de 103%.

La sfârşitul lunii aprilie 2012 rata de absorbţie înregistrată de România era de doar 7,46%, în decembrie aceasta a urcat la 11,47%. În acelaşi timp, România a atras o sumă totală de peste 2,9 miliarde de euro la finele lunii mai din fondurile structurale şi de coeziune. În decembrie 2012 aceasta era de 2,2 miliarde de euro, în timp ce în luna aprilie a anului trecut era de doar 1,43 miliarde de euro.

De asemenea, semnale pozitive din punct de vedere economic au fost primite de către ţara noastră din partea celor de la Ernst&Young. Conform unui studiu întreprins de aceştia, România se află pe locul 10 în Europa şi pe 4 în Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte locurile de muncă create ca urmare a proiectelor de investiţii derulate de companiile străine în 2012.

Perspectiva în ceea ce priveşte investiţiile pentru acest an este una încurajatoare, mai multe companii importante anunțându-şi intenţia de a desfăşura o serie de proiecte în România. Dacă anul trecut au fost generate cu 18,9% mai multe locuri de muncă faţă de anul 2011, ne putem aştepta ca evoluţia din acest an să fie una mult îmbunătăţită.

Până în acest moment măsurile pe care guvernul Ponta le-a luat în ultimul an încep să îşi arate eficacitatea. După ce mai mulţi ani la rând datele cu privire la România erau unele negative, cu o perspectivă în scădere, în acest moment statul român cunoaşte semnale pozitive atât din interior, cât şi din afara ţării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ