Noi vești bune din economie, la început de toamnă

| 05 oct, 2014

Pe lângă celelalte subiecte, este evident că în curând și evoluția economiei românești va deveni o temă importantă în campania electorală pentru prezidențiale, opoziția urmând să încerce să demonstreze cât de neadecvate sunt politicile executivului. Însă, așa cum reiese cam din toate statisticile recente, economia României merge din ce în ce mai bine și, poate mai important, acest fapt se simte și la nivelul populației.

De exemplu, conform datelor publicate vineri de serviciul european de statistică, Eurostat volumul vânzărilor cu amănuntul în România este în creştere în lunile martie-august 2014 comparativ cu aceleaşi intervale ale anului 2013. Conform Eurostat, comparativ cu lunile similare ale anului 2013, volumul comerţului cu amănuntul în România a fost mai mare din punct de vedere valoric în 2014 în lunile martie (cu 13,4%), aprilie (cu 4,6%), mai (10,3%), iunie (cu 10,1%), iulie (cu 6,4%) și august (cu 4,7%).

Creșterea constantă a valorii comerțului cu amănuntul este importantă deoarece ea reprezintă principalul indicator în ceea ce privește consumul populaţiei, poate cea mai bună expresie a evoluției nivelului de trai. Dinamica în ceea ce privește consumul populației este aceea că în situație de criză el se prăbușește aproape instantaneu, lucru care de altfel s-a și întâmplat în România după ce președintele Traian Băsescu a anunțat în 2010 măsuri dure de austeritate, dar își revine mai greu. Faptul că în sfârșit consumul este pe un trend crescător susținut nu face astfel decât să valideze politicile economice din ultimii doi ani și jumătate și demonstrează că acestea au un impact pozitiv concret asupra oamenilor.

Pe de altă parte, sâmbătă au apărut și o serie de cifre legate de încasările la buget, mai ales în ceea ce privește contribuțiile din sănătate și cele pentru asigurări sociale. Creșterea în două etape a salariului minim, precum și introducerea obligației de plată a constribuțiilor pentru sănătate în cazul chiriilor au făcut posibile majorările de venituri. Astfel, în primele nouă luni din an, încasările din contribuții pentru sănătate (CASS) au fost mai mari cu 14,9% față de aceeași perioadă din 2013. În termeni nominali, ele au ajuns au ajuns la 13,892 miliarde de lei, în creștere cu 1,8 miliarde față de primele trei trimestre ale anului trecut. Un milliard a încasat în plus statul și din contribuțiile pentru asigurări sociale, care au cumulat, până la finalul lui septembrie, 29 de miliarde de lei. În fine, contribuțiile pentru șomaj au înregistrat la nouă luni un salt de circa 47 de milioane de lei, în aceeași perioadă.

Privite comparativ, cifre legate de consum și cele legate de evoluția veniturilor la CASS și CAS demonstrează că filosofia actualului executiv este corectă și că, departe de a crea dezechilibre, noile forme de taxare aplicate inteligent au crescut colectarea la buget fără a afecta trendul crescător din economie. Cu alte cuvinte, faptul că economia merge din ce în ce mai bine se reflectă în egală măsură și în evoluția consumului populației și în sumele colectate de stat.

Astfel, economia românească și modul în care se realizează încasările la buget reliefează evoluția unui trend pozitiv cu o evoluție sustenabilă, menită să genereze un mecanism ciclic de creștere. Faptul că guvernul a adoptat o strategie fiscală menită să asigue o taxare inteligentă s-a tradus în evoluția pozitivă a nivelului de trai care a continuat să se mențină, dovadă a fundamentelor sănătoase pe care se bazează.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 oct, 2014
cantautor
Datele furnizate de Eurostat arată că România se situează pe primul loc în Uniunea Europeană în luna august 2014 privind scăderea volumului cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul după ce în luna iulie a acestui an s-a situat pe locul al doilea. În luna august 2014 volumul cifrei de afaceri privind comerțul cu amănuntul a înregistrat o scădere de 0,6% faţă de luna precedentă.

Situația volumului cifrei de afaceri privind comerțul cu amănuntul este şi mai proastă atunci când vorbim de vânzarea carburanților care în luna august 2014 a scăzut cu 3,2% faţă de luna precedentă a acestui an şi cu 7,3% faţă de luna august din anul precedent.

Anunțul Eurostat privind evoluția comerțului în Uniunea Europeană vine după alte două anunțuri devastatoare pentru Victor Ponta. Eurostat a anunțat recent că la sfârșitul trimestrului II 2014 România a înregistrat cea mai abruptă cădere economică din Uniunea Europeană iar în luna iulie 2014 România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește reducerea locurilor de muncă.
05 oct, 2014
Georgi
Joburi
Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]
05 oct, 2014
miha
INFORMATII
Oferta locuri de munca pentru toti! Veti gasi din ce in ce mai multi oameni care lucreaza cu noi, pentru ca oferta noastra este absolut serioasa! Contract legal oferit din start! Dovada platii disponibila imediat! Am expediat si primele castiguri! Oferta NU e joc piramidal si NU e MLM! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si incasati 300 dolari lunar! Pentru mai multe informatii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
05 oct, 2014
ferenci catalina
un pas mic inapoi..in analiza nepotului lui Gruia Stoica(cel care a vrut sa ia cfr-ul gratis de la Ponta)....nivelul de trai a continuat sa se mentina..
adica Ponta se apropie de 3 ani de guvernare
singura realizare,nu a dus economia in jos...
cam putin

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ