Noi vești bune pentru beneficiarii fondurilor europene

| 31 mai, 2014

De la aderarea în Uniunea Europeană, accesarea fondurilor europene a reprezentat o șansă extrem de importantă pentru dezvoltarea României, însă de la bun început au existat probleme.

Dacă incompentența fostei puteri Băsescu-Boc a făcut ca banii de la UE să își găsească cu greu drumul spre proiecte ce urmau a fi dezvoltate de cei interesaţi, executivele conduse de Victor Ponta au reușit să implementeze o serie de politici inteligente în domeniu.

În această categorie se înscriu și două acte normative adoptate vineri de Guvern, prin care se dorește simplificarea procesului de realizare a plăților interne către beneficiarii care au proiecte în derulare. Conform anunțului oficial al Ministerul Fondurilor Europene, măsurile "vizează eficientizarea plăților către beneficiari, eliminarea blocajelor și a piedicilor artificiale în implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene".

În primul rând, cea mai importantă componentă a noilor corecții este aceea că, de azi înainte, termenul necesar plății către beneficiari de către Autoritatea de Management/Autoritatea de Certificare și plată se reduce de la cinci la trei zile. Această măsură globală va avea un impact direct în viteza cu care se implementează toate proiectele derulate pe bani europeni. Pe lângă decizia de mai sus, executivul a decis și simplificarea mecanismului de plată pentru a permite beneficiarilor care derulează operațiuni din conturile deschise la bănci comerciale să efectueze plățile din contribuția proprie direct către prestatori/ furnizori din aceste conturi. Astfel, a fost redus termenul necesar efectuării plății datorită eliminarii procedurilor intermediare de transferuri de fonduri de la beneficiari în contul din Trezorerie și mai departe în conturile prestatorilor/furnizorilor.

Apoi urmează o serie de prevederi puctuale, ce se referă la diverse disfuncționalități indentificate în desfășurarea anumitor proiecte și axe de finanțare. De exemplu, beneficiarii POS DRU vor putea solicita la plată, în termen de 60 de zile, sume aferente cheltuielilor angajate în perioada de implementare a proiectului, dar pentru care documentele justificative (facturi, ștate de plată, centralizatoare de cheltuieli etc.) au fost primite sau întocmite înainte de 11 septembrie 2013, dată de la care întreg sistemul anterior fusese simplificat. O altă modificare importantă a fost făcută și în zona fondurilor destinate dezvoltării infrastructurii de transport, executivul hotărând să asigure o sursă pentru plata TVA neeligibilă, aferentă cheltuielilor rambursabile pentru POS Transpot din sectorarele naval, aerian și intermodal.

Deși la prima vedere pot părea simple măsuri de debirocratizare, tocmai decizii de genul celor anunțate vineri au reușit să facă din România o campioană a fondurilor europene, crescând în ultimii doi ani în mod exponențial rata de absorbție. De la venirea la putere a gvernului condus de Victor Ponta, unul din lucrurile importante pe care cei responsabili cu gestionarea politicilor de absorbție a fondurilor europene le-au învățat este că procentul de bani de la UE crește pe măsură ce birocrația și procedurile interene funcționează mai lin. Eliminarea blocajelor artificiale în zone precum plățile către beneficiari reprezintă un element de bază al politicilor duse actualul executiv în vederea accesării fondurilor de coeziune care, în final, reprezintă cea mai bună resursă financiară pentru dezvoltarea României.

 

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
31 mai, 2014
ivan
si pana acum cum era mai ziaristul lui voiculescu ,dobitocule

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ