Eugen Teodorovici: Gradul de absorbţie este de 32% pe POS Mediu

| 16 iun, 2014

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, şi-a arătat, luni, nemulţumirea, faţă de modul în care sunt derulate contractele din domeniul reabilitării reţelelor de apă cu bani europeni şi de nerespectarea termenilor contractuali.

"Sunt nemulţumit. Sunt nemulţumit, pentru că nu suntem un minister care finanţează doar un sector sau altul, ci noi finanţăm cu fonduri europene toate proiectele necesare României. În domeniul programelor de reabilitare a apei sunt multe situaţii în care nu au fost respectaţi termenii contractuali. Din păcate, banii europeni nu sunt utilizaţi corespunzător. Situaţia este următoarea: gradul de absorbţie este de 32% pe POS Mediu. Până în prezent, 1,42 de miliarde de euro au fost rambursaţi de Comisia Europeană. Din 247 milioane euro ceruţi de România pentru 2014, au fost utilizaţi 134 milioane de euro pe tot POS Mediu. Un total de 700 de milioane de euro trebuie cheltuiţi pe facturi, în acest an, pentru a evita riscul de pierdere automată. Pentru 2015, trebuie cheltuite 2,3 miliarde de euro, la care se adaugă cofinanţarea aferentă, deci suma este mult mai mare. Din 41 de operatori, avem doar 13 contracte decontabile pe SEAP, 15 sunt întârziate, iar 17 se află încă la structura de management a POS pentru aprobare. Aceasta înseamnă că cel mai devreme în primăvara anului 2017 vom putea avea primele plăţi pe lucrări", a subliniat Teodorovici.

Ministrul Fondurilor Europene a participat, luni, la Palatul Parlamentului, la cea de-a 16-a ediţie a 'Expo APA' - Forumul Regional al Apei Dunărea - Europa de Est, eveniment ce reuneşte 1.500 de reprezentanţi ai operatorilor de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare, ai autorităţilor publice, ai unor companii şi instituţii internaţionale de profil.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ