S-a întors lumea pe dos! Udrea îi cere demisia unuia dintre cei mai performanți miniștri

| 18 iun, 2014

Fonduri europene. Pentru perioada de programare 2014-2020, România va avea la dispoziție de la Uniunea Europenea fonduri comunitare cu o valoare de circa 39,8 miliarde de euro. Rata de absorbţie curentă este de 35,36%, de cinci ori mai mare față de momentul când puterea executivă a fost preluată de la fosta guvernare PDL.

Fonduri europene. Fostul ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, actualul președinte al PMP, Elena Udrea, a lansat recent o serie de atacuri la adresa Guvernului și, în special, în direcția ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, argumentând că Acordul de Parteneriat a fost respins de câteva ori.

Acest argument este unul cât se poate de rău-voitor, în condițiile în care România a transmis până acum versiuni informale ale documentelor necesare către instituțiile europene, purtând un dialog susținut cu CE pentru a se ajunge la o formă foarte bună a Acordului de Parteneriat.

Comentariile și feedback-ul transmis de experții CE a reprezentat un punct util de discuție pentru îmbunătățirea documentului prin negocierile dintre autoritățile române și cele europene. Așadar, dialogul dintre instituțiile naționale și cele europene nu poate fi considerat niciodată un lucru negativ.

Mai mult, toate variantele predate au fost discutate la nivelul forului consultativ național CIAP (Comitetul Interinstituţional pentru Acordul de Parteneriat), instituție cu un rol foarte important în pregătirea corespunzatoare a României pentru utilizarea fondurilor nerambursabile.

Aceasta funcţionează sub coordonarea Ministerului Fondurilor Europene și a ministrului Teodorovici și este formată din reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, regionale şi locale, actori din mediul socio-economic, academic şi din domeniul cercetării ştiintifice, precum şi din societatea civilă. Așadar, tot procesul de redactare a Acordului de Parteneriat este unul complex, care implică foarte multe instituții și care necesită timp.

Dar dincolo de acest subiect, atacurile Elenei Udrea vizează și rezultatele Ministerului Fondurilor Europene în domeniul absorbției banilor comunitari. Pentru a clarifica performanțele reale ale ministrului Eugen Teodorovici în acest domeniu, merită să trecem în revistă câteva dintre reușitele actualului ministru al Fondurilor Europene, înregistrate începând cu anul 2013.

Pentru perioada de programare 2014-2020, România va avea la dispoziție de la Uniunea Europenea fonduri comunitare cu o valoare de circa 39,8 miliarde de euro. Rata de absorbţie curentă este de 35,36%, de cinci ori mai mare față de momentul când puterea executivă a fost preluată de la fosta guvernare PDL.

Ministrul Teodorovici este responsabil pentru restabilirea fluxului de plăți pe toate Programele Operationale blocate din cauza neregulilor înregistrate în perioada 2010-2011, perioada de guvernare a PDL, când Elena Udrea a fost ministru.

În 2013, România s-a clasat pe primul loc în randul tuturor statelor membre în ceea ce privește creșterea sumelor rambursate de Comisia Europeană.

MFE, sub conducerea lui Teodorovici, a elaborat Ghidul de bune practici și evitare a principalelor riscuri în achizitiile publice, dedicat autorităților de management și beneficiarilor, menit să ajute la evitarea pe viitor a aplicării de corecții financiare suplimentare. Mai mult, s-a simplificat procedura de predare a documentelor pentru beneficiarii POS DRU, ceea ce a însemnat renunțarea la mii de pagini de documente și trecerea la un singur suport electronic.

Datorită regulilor “n+2” și “n+3”, acceptate de Uniunea Europeană în cazul României pentru a permite atingerea unui nivel mai bun de absorbție a fondurilor europene, proiectele care solicită finanțare comunitară vor putea accesa bugetul pus la dispoziție pentru cadrul financiar multianual 2007-2013 până în anul 2015, fiind astfel evitată o pierdere masivă de fonduri prin reducerea pragului de dezangajare.

Așadar, performanțele Ministerului Fondurilor Europene sunt incontestabile, iar leadership-ul responsabil și eficient de care a dat dovadă Eugen Teodorovici nu poate fi pus la îndoială, cel puțin nu de către Elena Udrea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 iun, 2014
MISTRETUL JAPONEZ
UDREA ESTE O PUTOARE POLITICĂ ....HĂ HĂ HĂ HĂ
18 iun, 2014
dana eugenia
corect !
1 - nu sunt fan udrea
2 - absorbtia cu care se lauda musiu jenel este ABSORBTIA CUMULATA - adica de la inceputul inceputurilor , trecand prin epoca Nutzi si pana la el
18 iun, 2014
fan Sultanescu
citeam astazi pe Obedient,in articolul lui Ferenczy(sau cum s-o numi adevaratul autor...):
"Este o configurație politică întoarsă pe dos căci, cât timp Victor Ponta ...."
aici apare aceeasi"lumea pe dos"...
ce aveti mai fratilor,s-a micsorat atat de mult vocabularul limbii romane sau ati ramas asa de la "marsul diversitatii"?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ