Iohannis vinde PNL pentru jilțul de la Cotroceni?

| 17 iun, 2014

Klaus Iohannis ar fi doar un pion manevrat să încaseze loviturile electorale în locul Elenei Udrea, până la un anumit punct, când noul lider al PMP ar urma să-și asume deschis candidatura pentru Cotroceni.

Este greu de ghicit ce urmărește noul lider – fie și interimar - al PNL, Klaus Iohannis. Conform celor mai recente speculații, edilul de Sibiu ar fi nu numai șantajabil, ci chiar șantajat de-a dreptul, cel puțin cu unul din numeroasele elemente de presiune ce tot apar din trecutul său. Conform acestor raționamente, Iohannis ar fi doar un pion manevrat să încaseze loviturile electorale în locul Elenei Udrea, până la un anumit punct, când noul lider al PMP ar urma să-și asume deschis candidatura pentru Cotroceni.

În sprijinul unor astfel de teorii vin numeroasele episoade obscure din biografia familiei Iohannis: ancheta referitoare la traficul de copii, mușamalizată nu se înțelegea prea bine cum, ce trenează încă de pe vremea când edilul Sibiului era un simplu inspector școlar. Pe urmă, problema moștenirilor aranjate, pe firul cărora a intervenit deja o sentință irevocabilă și una urmează, o afacere cu iz penal în urma căreia statul român a fost văduvit cu sute de mii de euro în chiriile pentru imobilele de lux, din zona centrală a Sibiului. Nu în ultimul rând, a ajuns în atenția opiniei publice însuși statutul nelămurit al impresionantei sale averi, despre care Iohannis afirmă că provine în principal... din meditații.

Singura temă controversată despre care Klaus Iohannis se exprimă relativ relaxat ar fi cea a proceselor de incompatibilitate pe care le are cu ANI și în legătură cu care Iohannis a dat asigurări publice că, dacă le va pierde, are de gând să renunțe la funcția de... primar al Sibiului. Toate bune și frumoase, dar în acest caz opinia publică nu este interesată atât de mandatul său de primar, cât de candidatura sa pentru Cotroceni. Iohannis lasă să treacă pe lângă el această implicație, deși în recentele ciocniri dintre Horia Georgescu și europarlamentarul independent Mircea Diaconu, șeful ANI a ținut să sublinieze că din punctul de vedere al instituției sale orice sentință de incompatibilitate, o dată ce se confirmă, exclude orice alte funcții publice eligibile, deci și pe cea de președinte.

A doua interpretare a acțiunilor lui Klaus Iohannis este explicată în prezent de fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu. Conform punctului său de vedere, Klaus Iohannis nu numai că nu este un bun lider pentru PNL; dar nu este decât un liberal de conjunctură, un simplu oportunist care se folosește de partid doar pentru a accede la funcția dorită, la Cotroceni.

Tăriceanu mai aduce acuzații și acelora care odinioară au sprijinit trădarea lui Antonescu, prin care s-a destrămat USL și care acum fac front comun, din aceleași rațiuni de calcul oportunist și cu Klaus Iohannis. Referitor la aceștia Călin-Popescu Tăriceanu afirmă că "Au venit alegerile din 2012, s-a mers mână în mână, s-a făcut Guvernul, cei care astăzi vorbesc de PSD ca despre o entitate care ar fi blamabila nu au avut nimic de spus. Domnul Iohannis în două rânduri a fost propus: o dată să devină prim-ministru, inclusiv de PSD, acum în februarie în Guvernul condus de Victor Ponta trebuia să fie viceministru și ministru. Nu avea nicio problemă, mi se pare caraghios, aproape penibil", a exemplificat Tăriceanu, la Digi 24. Și într-adevăr, ceea ce punctează seniorul liberal, este o problemă de principiu în argumentația actualei conduceri liberale: în loc să argumenteze – cum ar fi tehnic corect- că au rupt alianța cu social-democrații pentru că au ajuns să fie nemulțumiți de algoritmul politic, tabăra Iohannis-Antonescu a preferat o argumentație populistă, menită a induce în eroare electoratul, prin care își demonizează fostul aliat, descris ca cea mai rea opțiune politică dintre toate. Ori, această argumentație sfidează inteligența electoratului, care poate constata și singur că PNL sub comanda lui Antonescu și apoi a lui Iohannis a virat spre PDL dintr-un simplu calcul pragmatic, sperând să obțină mai multe avantaje politice și nu numai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iun, 2014
canciautor
caraghios si penibil ar putea fi caracterizat liberalul cu papion,crescut in case conspirative,casatorit de 5 ori,oportunistul numarul 1 al unei opozitii,acceptand a 2 functie in stat...
de fapt,"tradator"...
sustinand PSD ,"liberalul "Tariceanu ce legatura mai are cu liberalul Bratianu?
poate vre-un angajament scris?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ