Iohannis și compania fug ca dracu’ de tămâie de grupul lui Tăriceanu

| 16 iun, 2014

Călin Popescu-Tăriceanu îl acuză pe actualul președinte interimar al liberalilor, Klaus Iohannis, că încearcă să sugrume democrația și libertatea de exprimare din interiorul partidului. Tăriceanu a declarat că edilul Sibiului i se pare “caraghios și penibil” și că acesta se teme de o competiție internă reală.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că nu va putea participa la Congresul PNL, dată fiind aversiunea explicită a lui Klaus Iohannis față de el: “Președintele a spus că nu sunt considerat, de domnia sa, membru al PNL. În mod evident, nu am cum să particip nici dacă aș fi vrut.” Acesta consideră că Iohannis se teme de o discuție serioasă despre situația în care se află partidul și, mai mult, “se teme de o competiție internă” pentru conducere.

Deși au declarat în repetate rânduri, și Iohannis, și Crin Antonescu, că nu ar avea nimic împotriva întoarcerii fostului președinte în partid, după ce aceasta s-a produs, grupul lor s-a grăbit să găsească chichițe organizatorice ca să îi conteste reînscrierea în partid ca nestatutară. Mai mult, organizația județeană unde Tăriceanu s-a reînscris, PNL Satu Mare, a fost dizolvată în întregime printr-o decizie a Biroului Permanent Naţional al partidului. Reacția centrului față de insubordonarea filierelor este una cât se poate de categorică, fapt complet necaracteristic pentru un partid care se revendică din doctrina liberală. Cu atât mai surprinzătoare sunt amenințările actualei conduceri de excludere a membrilor PNL care și-au exprimat alăturarea la grupul de inițiativă. “Ăsta nu mai e partid democratic”, a afirmat cu regret actualul președinte al Senatului.

Până la Congresul Extraordinar din 27-28 iunie, liberalii tranșează lupta pentru putere din propriul partid, iar Congresul urmează apoi doar să oficializeze negocierile șoptite care au loc în perioada aceasta. Nu întâmplător Iohannis precizează cu fiecare apariție publică faptul că vizitează la foc automat organizațiile PNL din teritoriu și discută cu fiecare lider local.

Iohannis afirmă că poartă discuții despre afilierea la grupul popularilor europeni și pentru câștigarea susținerii organizațiilor județene pentru candidatura sa la conducerea partidului. În realitatea, însă, afilierea liberalilor la PPE este ca și oficializată, iar dobândirea președinției partidului este o certitudine în absența unui contracandidat real. Opoziția pe care o face în partid Ioan Ghișe nu beneficiază de susținerea colegilor, iar candidatura acestuia nu are șanse reale să se împlinească, ci urmărește mai degrabă să îl mențină o vreme în prim-plan pe cel mai vehement contestatar din PNL al lui Traian Băsescu.

Ca să controleze pe deplin partidul, Iohannis trebuie să izoleze și să minimalizeze influența adepților grupului de inițiativă al lui Tăriceanu. Or, tocmai acesta este scopul discuțiilor premergătoare Congresului. Klaus Iohannis trebuie să se asigure 1) că nu va avea nicio suprinză neplăcută la Congres: singurul contracandidat să fie Ghișe și acesta să piardă la scor mare și 2) după ce câștigă conducerea, să nu se producă o sciziune în interiorul partidului sau măcar nu una de impact. Ca să se întâmple asta, Tăriceanu va fi ținut cât mai departe de lucrările Congresului și probabil nu va avea voie nici pe orbita Palatului Parlamentului, în timpul desfășurării evenimentului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
17 iun, 2014
canciautor
nu stiu daca celebrul Mironov mai este membru PSD
cu cunostintele dumnealui,Tariceanu ar putea fi lansat pe orbita Palatului Parlamentului...
propulsor ar putea fi inca un sut in fund dat de Ponta..
problema este ca nu cred ca urca,ci cand tragi apa,coboara...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ