Țiriac pune punctul pe ”i” în cazul unei confruntări Ponta-Iohannis la prezidențiale

| 16 iun, 2014

Între a conduce un oraș, fie el și unul important, și a fi președintele unui stat există o diferență colosală, având în vedere complexitatea pe care cea de-a doua funcție o implică atât din punct de vedere politic, cât și al responsabilităților publice.

Pe zi ce trece, Klaus Iohannis dă semne că se pregătește să intre în cursa pentru prezidențiale. De exemplu, întrebat vineri cum ar trebui să arate candidatul dreptei pentru funcția supremă în stat, el a precizat că are "o părere clară" despre subiect, afirmând că ar trebui să fie "un politician serios, recunoscut, cu rezultate bune în sondaje şi cu un potenţial de creştere bun". Întrebat dacă, în opinia sa, corespunde acestei descrieri, Iohannis a răspuns: "În esenţă, da".

Însă, dincolo de lauda de sine, întrebarea care ar trebui pusă în legătură cu Klaus Iohannis este ce îl recomandă pe acesta din punctul de vedere al activității politice și administrative pentru funcția supremă în stat. Iar răspunsul dat de omul de afaceri Ion Țiriac pune în evidență slăbiciunea lui Iohannis la acest capitol. Întrebat dacă se va ajunge la o finală la prezidențiale între Ponta și Iohannis, fostul tenismen a declarat: „Eu pe Iohannis l-am văzut de 3-4 ori în viața mea. Dumnealui vine dintr-un orășel în care nemții au băgat foarte mulți bani. Nu am niminc împotriva lui Iohannis. Deocamdată a fost un bun primar la o treabă mititică, iar domnul Ponta conduce un guvern de un an și ceva și îl conduce, zic eu, decent”.

Declarația omului de afaceri este importantă deoarece, până acum, susținătorii lui Klaus Iohannis au adus ca argument principal activitatea sa în calitate de primar al Sibiului, poziție din care ar fi realizat anumite lucruri bune pentru oraș. Însă afirmația lui Ion Țiriac atinge exact esența acestui argument pro-Iohannis, demonstrând unde el este greșit.

Între a conduce un oraș, fie el și unul important, și a fi președintele unui stat există o diferență colosală, având în vedere complexitatea pe care cea de-a doua funcție o implică atât din punct de vedere politic cât și al responsabilităților publice. Desigur, există cazuri de primari de orașe mari care au ajuns rapid președinți, dar de regulă persoana în cauză era deja un politician de anvergură națională. În schimb, până să fie adus în PNL, Klaus Iohannis era un politician de anvergură locală, prea puțin conectat la viața politică centrală, în esență un outsider față de un mediu pe care șeful statului ar trebui să îl cunoască foarte bine.

De asemenea, calitățile de edil local ale lui Iohnnis trebuie văzute într-un context mai larg, așa cum face și Ion Țiriac. În fond, Sibiul a beneficiat în mod constant de ajutorul susținut venit atât din partea germanilor cu legături în zonă cât și din partea statului român. Înainte de 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală europeană, Iohannis a primit la bugetul local zeci de milioane de euro din care a putut susține un program agresiv de modernizare a orașului. Toate aceste fapte îi sunt datorate doar parțial actualului lider PNL, care în schimb a avut cel mai mult de câștigat din punctul de vedere al percepției publice.

În schimb, Victor Ponta are mai bine de un deceniu de politică făcută la cel mai înalt nivel, ocupând funcții de ministru înainte de a deveni liderul executivului. De asemenea, actualul premier s-a aflat într-o perioadă și la șefia Corpului de Control al Guvernului, funcție cu mult mai multe responsabilități decât un primar de municipiu. De asemenea, în ultimii doi ani, primul ministru a reușit să implementeze o serie de politici ce au dus la performanțe economice notabile, obținând pe parcurs încrederea majorității românilor. În final, o comparație între Victor Ponta și Klaus Iohannis este în favoarea premierului din toate punctele de vedere și, cel mai probabil, acest fapt se va vedea și în alegerile din toamnă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 iun, 2014
Eugen16
Nu zau !
Am urmarit "cu interes" ineptiile lui Tiriac la Protv. duminica dimineata. Am sa- pun doua intrebari
1. Inainte de a fi prim ministru, Ponta a fost un mare meneger, un primar de municipiu, sau un biet procuroras cu musca pecaciula?
2. Ce interese are Tiriac de-l pupa in dos pe Ponta, cu care are convorbiri telefonice pe teme economice, deci interese proprii
M-am saturat de acest Tiriac.
16 iun, 2014
Wolff
D-l Tiriac generalizeaza o parere personala cel putzin ciudata. Daca ar fi asha cum sustzine, din pozitzia de jucator de tenis, ce-i drept , bun, nu ar fi trebuit sa fie autorizat a face afaceri cu asigurari, banci, terenuri. Dr. Oprescu, primarul Bucurestiului, cu atat mai putzin nu trebuia sa primeasca conducerea unui organism complex, cum e conducerea unui mare orash. In schimb, ce a facut Ponta concret, in afara ca a plagiat lucrarea de doctorat? A mintzit de nenumarate ori , a dat vina pe altzii, s-a fofilit, ce-i drept din postura unui prim ministru, la care nu s-a calificat in nici un fel, comparat cu oricine, oricand. Deci Tiriac face declaratzii pro Ponta, probabil in asteptarea unor favoruri ptr. afacerile sale. Atat, shi nimic mai mult.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ