Fuziunea PNL-PDL nu prea merge

| 16 iun, 2014

După eşecul Alianţei DA, certificatul de deces al alianţei fiind semnat de PDL şi Traian Băsescu, este evident că Pnl și PDL au serioase dificultăţi în a se reapropia.

Deşi în mai puţin de două săptămâni va avea loc congresul extraordinar al PNL, apele sunt departe de a se fi liniştit în interiorul formaţiunii liberale. Din contră, pe măsură ce congresul PNL se apropie, actualul preşedinte interimar are de gestionat tot mai multe probleme – termenii viitoarei fuziuni PNL-PDL sunt incerţi, discuţia privind prezidenţiabilul Dreptei se complică, în condiţiile în care PMP şi FC au anunţat că vor avea candidaţi separaţi, iar Călin Popescu Tăriceanu încearcă să salveze identitatea liberală a formaţiunii.

Ca şi cum toate acestea nu erau de ajuns, PNL Suceava supralicitează şi anunţă că îşi doreşte ca viitoarea fuziune cu PDL să se producă prin absorbţia democrat-liberalilor. Astfel, Delegaţia Permanentă a PNL Suceava a decis să propună Congresului partidului fuziunea prin absorbţie cu PDL sub identitatea PNL, precum şi o perioadă de tranziţie, cu conduceri bicefale în organizaţiile locale până după alegerile locale din 2016.

Cel mai probabil, iniţiativa liberalilor suceveni nu va fi receptată favorabil, mai ales că organizaţia democrat-liberalilor de la Suceava are o pondere importantă în cadrul PDL, acolo unde Gheorghe Flutur este unul dintre liderii de prim-plan. Însă dincolo de orgoliile din teritoriu inerente în astfel de situaţii, de remarcat este că toate rundele de discuţii anterioare nu au dus la un consens, în ciuda încercărilor conducerilor celor două partide de a demonstra contrariul.

Cazul de la Suceava nu este singular, ci simptomatic pentru relaţia dintre PNL-PDL. După eşecul Alianţei DA, certificatul de deces al alianţei fiind semnat de PDL şi Traian Băsescu, este evident că cele două partide au serioase dificultăţi în a se reapropia. Chiar dacă rănile provocate de disoluţia Alianţei DA s-au închis, cicatricile au rămas. Prin urmare, scepticismul liberalilor în raport cu PDL este justificat, iar PNL încearcă să îşi ia măsuri de precauţie astfel încât termenii viitoarei fuziuni – daca se va întâmpla – să nu genereze situaţii care să ducă la repetarea greşelilor din trecut.

Pentru Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, negocierile pentru identificarea unei formule reciproc avantajoase de fuziune se anunţă în continuare foarte grele. Pe de o parte, ambele partide au propriile orgolii şi vor încerca “să vândă” fuziunea drept un proiect în care ambele formaţiuni sunt dispuse la concesii, în numele unificării Dreptei. Pe de altă parte, este evident că şi PNL, şi PDL ţin la propriile lor poziţii, fiecare dintre cele două partide dorind să fie vioara întâi a viitoarei formule.

Congresul PNL va stabili probabil termenii viitoarei colaborări cu PDL, însă, chiar şi aşa, nu există încă nicio garanţie că liberalii şi democrat-liberalii se vor înţelege şi că vor bate palma într-un final. Iar formula absorbţiei PDL în PNL, tot mai frevent vehiculată, pare a fi o condiţie maximală de negociere ce riscă să inducă un blocaj aproape imposibil de depăşit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ