Norica Nicolai: Un nou referendum privind Parlamentul, demers fără finalitate

| 13 iun, 2013

Organizarea unui nou referendum pe tema Parlamentului unicameral este un demers politic care nu are niciun fel de finalitate, crede europarlamentarul liberal Norica Nicolai, care afirmă că referendumul are un caracter consultativ şi că voinţa Legislativului nu poate fi înfrântă.

"Ca de obicei, din raţiuni politice, preşedintele doreşte să se reinventeze şi doreşte să mai consulte populaţia o dată într-o temă cu privire la care populaţia s-a prezentat. Eu cred că este, pe de o parte, şi o lipsă de respect, pentru că mi-e foarte greu să cred că populaţia va avea o altă opţiune decât cea pe care a avut-o atunci. Poate ea ar putea fi modificată de percepţia pe care o are, în momentul de faţă, faţă de preşedintele Traian Băsescu şi faţă de instituţia prezidenţială.

Deci, este un demers politic care nu are niciun fel de finalitate, iar, în ceea ce priveşte chestiunile de drept care ţin de posibilitatea acestui demers, ele sunt discutabile şi foarte controversate, pentru că în 2011 Curtea Constituţională, cu ocazia examinării proiectului de Constituţie propus de preşedinte şi de guvernul Boc, a respins această opţiune şi a menţinut opţiunea pentru parlament bicameral", a spus Nicolai.

Ea a adăugat că din punct de vedere procedural, Legislativul nu este obligat să ţină cont de rezultatele unei noi consultări populare, deoarece referendumul are un caracter consultativ, iar voinţa Parlamentului nu poate fi înfrântă.

"Dacă am da un efect obligatoriu referendumului înseamnă că am încălca prevederile constituţionale cu privire la mandatul imperativ care este nul şi această viziune este una care este îmbrăţişată de majoritatea Constituţiilor şi a Curţilor Constituţionale europene", a explicat europarlamentarul.

Pe de altă parte, ea a apreciat că populaţia va boicota un astfel de referendum, chiar dacă va fi acceptată de Curtea Constituţională legea care reduce pragul de validare de la 50% plus unu la 30%. Totodată, Nicolai s-a declarat de acord cu amendamentul care obligă orice persoană să se prezinte la audieri la comisiile parlamentare, deci şi procurorii.

"Este o opţiune pe care Parlamentul a avut-o, inspirat probabil de Constituţia americană şi de parlamentarismul american, şi eu cred că voinţa poporului nu trebuie să deranjeze pe nimeni, pentru că Parlamentul reprezintă, de fapt, voinţa poporului", a adăugat Norica Nicolai.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ