Nou record de scufundare înregistrat de un egiptean. Vezi la ce adâncime a ajuns

| 19 sep, 2014

Înotătorul egiptean Ahmed Gamal Gabr este, cu 332,35 m, primul scufundător care a coborât la o asemenea adâncime în costum special, cu tuburi de aer şi fără asistenţă, a anunţat vineri Cartea Recordurilor, preluată de AFP.

Performanţa umană, medicală şi tehnologică - 12 minute de coborâre şi 15 ore de ridicare la suprafaţă în etape - a fost realizată joi în Marea Roşie, la Dahab, în largul coastelor egiptene.

'Recordul de adâncime la o scufundare autonomă a fost stabilit de Ahmed Gabr la Dahab. Noul record este de 332,35 m', a declarat AFP Talal Omar, judecătorul Guinness Book care a validat recordul la faţa locului.

Potrivit organizatorilor, Ahmed Gabr încerca să ajungă la 350 m adâncime. Riscurile erau enorme pentru sportivul de 41 de ani, la o adâncime unde apa exercită o presiune de 35 kg/cm2 asupra corpului. Accidentele de decompresie şi alte tulburări de comportament (narcoză cu azot sau beţia adâncurilor, sindromul nervos al marilor presiuni) au dus deja la moartea unui precedent recordman mondial, americanul Sheck Exley, fiind pe punctul de a pune capăt vieţii şi altor candidaţi.

Potrivit organizatorilor, ca să iasă la suprafaţă, locotenent-colonelul Gamal Gabr, înotător de luptă în forţele speciale egiptene şi atlet de succes, a utilizat peste 60 de tuburi de aer fixate pe un 'fir al vieţii' şi conţinând amestecuri de gaze (oxigen, azot, heliu, hidrogen), dozate precis pentru fiecare treaptă după patru formule diferite de o echipă de medici francezi şi egipteni. Ei au stabilit, în patru ani de antrenamente şi încercări, trepte de scufundare calculate special pentru acest înotător la adâncimea respectivă.

Precedentul record de scufundare autonomă, adică fără asistenţă din exterior, utilizând doar echipament de scufundare sportivă, era disputat de două persoane: sud-africanul Nuno Gomes, care a coborât în 2005 la 318,25 m, aproape în acelaşi loc ca Ahmed Gabr - recordul fiind omologat de Guinness Book -, şi francezul Pascal Bernabe, care spune că s-a scufundat tot în 2005 la 330 m adâncime în apele Corsicii. Recordul său nu a fost omologat de Guinness Book, dar este în general recunoscut de cluburi şi specialişti în scufundări sportive din lumea întreagă.

Pe echipamentul sportivului egiptean au fost fixate camere video, imaginile filmate de acestea fiind singurele martore ale performanţei sale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ