În noua Legea a pensiilor, doar plăţile efective a CAS se adaugă la stagiul de cotizare

| 28 aug, 19:25

Noua lege a pensiilor, care urmează să intre în vigoare de la 1 septembrie 2021, pune mai mult accent pe plata efectivă a contribuţiilor la pensie de către angajatorul la stat, oblingând astfel salariaţii să verifice dacă firmele la care lucrează sunt la zi cu CAS-ul.

Astfel, angajații vor trebui să fie mai atenți și să verifice singuri, mai des, dacă firmele chiar le plătesc așa cum trebuie contribuțiile la pensie (CAS) datorate pentru veniturile lor, scrie avocatnet.ro.

Numeroși salariați constată, unii mai târziu, alții foarte târziu, că există pauze de contribuție în parcursul lor profesional, perioade de timp când apar ca neasigurați, deși știau că sunt angajați și muncesc cu acte în regulă. Asta pentru că sunt angajatori care nu declară contractele de muncă sau care ajung să acumuleze mari datorii la impozitele și contribuțiile pe care le datorează pentru veniturile din acele salarii - le datorează în sensul că e obligația lor să vireze acele sume, lunar, din brutul salariatului.

"Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice internaţionale la care România este parte", scrie în viitoarea lege a pensiilor.

Asigurații ar putea cere de la casele de pensii certificarea stagiului de cotizare - practic, o adeverință prin care se atestă stagiul de cotizare. O altă modalitate este deschiderea unui cont online pe portalul CNPP: "După ce persoana își crează un cont pe portal poate avea acces la următoarele: informații din carnetul de muncă cu condiția să fi fost scanat și prelucrat; informații accidente de muncă și boli profesionale, dacă este cazul; fișa participant fond pensii PILON II; stagii anuale și lunare după 01.04.2001; fișa financiară; Declarații nominale depuse de angajatori".

Practic, această variantă a contului online este cea mai avantajoasă pentru că angajatul are apoi acces tot timpul la acele informații, nu trebuie să facă cereri speciale pentru a afla ce îl interesează, de fiecare dată, iar contul îi oferă mai multe informații de atât, notează Avocatnet.ro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ