Noul Cod Rutier: Şoferii pot conduce după un pahar cu bere

| 07 oct, 2013

Prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că proiectul Codului Rutier a fost amendat de către Ministerul de Interne astfel încât s-au dat curs cerinţelor şefului Guvernului de la ultima şedinţă a Executivului. Potrivit propunerilor, şoferii se vor putea urca la volan după ce au băut un pahar cu bere.

O primă modificare vizează dreptul de a conduce al celor care au comis accidente rutiere grave sau au încălcat serios legislaţia rutieră. Astfel, nu va mai fi aşteptată decizia instanţei privind vinovăţia sau nevinovăţia acelei persoane pentru ca permisul să fie suspendat. O astfel de decizie va putea fi luată de magistraţi chiar în timpul derulării procesului. "Doar în situaţiile în care procurorul şi judecătorul decid că acea persoană nu reprezintă un pericol de drumurile publice se mai poate prelungi permisul de conducere", a declarat Victor Ponta, potrivit RomâniaTv.net.

În al doilea rând, au fost modificate procedurile care-i vizau pe cei ce nu-şi plăteau amenzile primite ca urmare a încălcării legislaţiei rutiere. Deşi teoretic era posibilă suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu era plătită în 30 de zile, practic acest lucru era greu de pus în practică deoare poliţia rutieră nu avea un acces rapid la baza de date cu cei care şi-au plătit amenzile. Împreună cu Ministerul de Finanţe s-a decis înfiinţarea unui cont unic în care toţi contravenienţii îşi vor plăti amenda, iar accesul poliţiştilor la acest cont va fi unul foarte rapid.

De asemenea, au apărut modificări în ce priveşte sancţionarea consumului de alcool la volan. De acum înainte şoferii vor putea consuma un pahar de bere sau vin înainte să urce la volan, deoarece o alcoolemie de până 0,2 g/l nu va fi sancţionată. Între 0,2 şi 0,5 g/l, va fi socotită drept contravenţie, iar peste 0,5g/l va intra sub incidenţa legii penale.

"Am lucrat cu echipa domnului Stroe ca noul Cod să-şi atingă scopul: o siguranţă mai mare pe drumurile publice şi fără abuzuri împotriva şoferilor", a spus Victor Ponta. Acesta a adăugat că avizul final şi procedura de adoptare a Codului Rutier vor fi decise la şedinţa USL de luni.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 oct, 2013
puffff
ce?
Deacum accidente si morti pe banda rulanta....cine a dat legea asta sa gandit la el ca nu bea decat un pahar de vin pe an dar sunt alcoolisti care se urca zilnic la volan...chiar si cu vechea lege....inconstientilor....mergeti voi la serviciu de primire urgente si lucrati deacum.....oricum sunteti nepasator i cati mai traiesc si cati mor....BUN VENIT IN ROMANIA DATI-VA CEASUL CU 50 DE ANI IN URMA.....
09 oct, 2013
gaby
...
bay puff...las- o dracu de treaba...ca 1 bere nu omoara pe nimeni. ia in calcul..cand te intalnesti cu un prieten dupa foarte mult timp..si iti ofera o bere in oras..iar tu esti cu masina.....parca iti e ciuda umpic asa..ca nu poti bea macar acea 1 bere...decat sa bei PISAT dala fara alcool...mai bine.mult mai bine.eu zic ca tre sa avem fiecare o limita.si in cazul acesta 1 bere este perfect.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ