Nu dormi suficient? Află riscurile la care te expui

| 14 oct, 2013

O durată satisfăcătoare a somnului contribuie semnificativ la prevenirea bolilor cardiovasculare, spune dr Beatrice Vuaille, citată de passionsante.be.

Ea adaugă că 'au fost clar identificate acele comportamente care contribuie la scăderea riscului cardiovascular: alimentaţie sănătoasă, activitate fizică suficientă, consum moderat de alcool, controlul atent la greutăţii, lipsa fumatului...Credeam că reuşisem să ajungem la demersul preventiv optim şi iată că un nou element a fost pus în evidenţă: somnul', arată medicul.

O echipă de cercetători de la Institutul olandez de sănătate publică a studiat multă vreme circa 15.000 de bărbaţi şi femei (care aveau puţin peste 20 de ani la începerea studiului), observându-le obiceiurile de viaţă şi cazurile de accidente cardiovasculare fatale sau nu. Două studii europene realizate anterior stabiliseră că somnul insuficient ar putea fi un factor de risc de boală cardiovasculară, însă nu fuseseră luaţi destul în considerare şi alţi parametri ai stilului de viaţă. În cercetarea menţionată au fost integrate toate elementele.

Concluzia a fost că asocierea exerciţiilor fizice cu alimentaţia sănătoasă, consumul redus de alcool şi absenţa fumatului duce la o reducere cu 57% a riscului de boli cardiovasculare şi cu 67% a evenimentelor fatale. Dacă se adaugă o durată suficientă a somnului (7-8 ore la majoritatea adulţilor), scăderea ajunge la 65% în privinţa riscului de evenimente cardiovasculare şi la 83% în ceea ce priveşte accidentele fatale. 

Dr Vuaille adaugă: 'Somnul insuficient a fost asociat cu incidenţa crescută a greutăţii în exces şi a obezităţii, a hipertensiunii, a creşterii colesterolului şi trigliceridelor, lucruri care pot sta la baza unei explicaţii'. Trebuie luat în consideraţie şi factorul calitate: cei care dorm de obicei mai puţin de şapte ore şi le prieşte nu trebuie să se îngrijoreze prea tare, fiindcă durata mai scurtă a somnului este compensată în acest caz de calitatea lui, încheie passionsante.be.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ