Nu te-ai fi aşteptat. Ce efect are muzica tristă asupra stării de spirit

| 28 apr, 2014

Muzica tristă creează un amestec contradictoriu de emoţii, plăcut pentru experienţă. Potrivit unui nou studiu realizat de Kawakami şi colaboratorii săi (2013), muzica tristă este plăcută, deoarece creează un amestec interesant de emoţii; unele negative, altele pozitive.

În studiul lor, cercetătorii au descoperit că: "percepţia asupra muzicii triste este una mai gravă, în timp ce trăirile reale ale participanţilor care ascultau muzică tristă se traduceau în emoţii mai romantice, mai voioase şi mai puţin triste decât cele pe care le percepeau cu privire la aceeaşi muzică", scrie www.spring.org.uk.


Ei au ajuns la această concluzie solicitând "44 de voluntari, inclusiv muzicieni şi non-specialişti, să asculte două piese muzicale triste şi o piesă veselă. Fiecărui participant i s-a cerut să utilizeze un set de cuvinte cheie pentru a evalua atât percepţia lor asupra muzicii, cât şi starea lor emoţională."

Explicaţia faptului că ne bucurăm de muzica tristă poate fi aceea că, deşi percepem emoţiile negative transmise prin muzică, emoţiile resimţite de noi nu sunt de aceeaşi intensitate cu cele percepute. Poate că acest lucru se datorează faptului că "Emoţia resimţită la ascultarea muzicii nu se asociază pericolelor sau relelor directe, spre deosebire de emoţia trăită în viaţa de zi cu zi. Prin urmare, putem să ne bucurăm chiar şi de emoţiile neplăcute, aşa cum este tristeţea. În plus, evocarea prin muzica tristă a unei emoţii neplăcute din viaţa de zi cu zi ar putea fi chiar de ajutor în atenuarea acelei emoţii negative."

Deşi nu putem explica în prezent efectul catartic al muzicii triste – sau al artei triste, în general, putem presupune că "emoţiile negative trăite iniţial, aşa cum este tristeţea, se vor transforma ulterior în emoţii plăcute, datorită efectului reconfortant al savurării artei. Astfel, experienţa de a asculta muzică tristă poate provoca în cele din urmă o emoţie plăcută."

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ