Nu te aşteptai la asta! Ce efecte mortale are gemul de prune

| 27 feb, 2014

Se stie ca acrilamida (acrylamide) este o substanta care poate induce cancer. Se mai stie ca ea apare in diverse produse alimentare, in special prin prepararea termica (reactia Maillard). Această substanţă se găseşte şi în gemul de prune, precum şi în alte alimente.

Nutriţionistul Cristian Mărgărit scrie pe blogul personal de ce nu este bine să consumăm combinaţii de genul: pâine şi gem de prune.
Temperaturile mari sunt responsabile de cele mai multe ori de formarea acrilamidei, in cartofii prajiti, ca exemplu des intalnit. Alte produse alimentare in care gasim aceasta otrava sunt nucile, migdalele si semintele prajite, floricele de porumb, pizza, unt de arahide. Acrilamida se gaseste in cantitati semnificative si in fumul de tigara.

Totusi, acrilamida se poate forma si la temperaturi mult mai mici in produse cum ar fi fructele uscate, gemul de prune (celebrul magiun de care nu mai avem loc in magazinele de “alimente sanatoase”), masline negre, fulgii de porumb, cafeaua. Painea si produsele de panificatie (in special “cerealele” si biscuitii) pot contine cantitati mai mari de zeci de ori decat cartofii prajiti. Evident, asta nu face din cartofii prajiti o mancare sanatoasa ci doar atrage atentia asupra faptului ca multe alimente vandute drept sanatoase contin in cantitati mari o substanta dovedit cancerigena.

Vestea buna este ca folosirea de plante aromatice (rozmarin) poate reduce formarea acestui compus toxic, la fel cum flavonoizii sau alti fitonutrienti pot combate nocivitatea otravurilor din alte alimente (salata de cruditati asociata fripturii).
Citeşte mai mult aici.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

13 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 feb, 2014
emese
gem de prune
Unii deja iau razna, gemul de prune era folosit de strabunicii nostrii, este si leac pentru sanatate.Este cel mai sanatos gem fara zahar adaugat.
28 feb, 2014
dorelgigi
bau bau
Mai nu stiu altii, da eu daca maninc gem de prune, ma c......c mai bine, e anti constipatie!
28 feb, 2014
MIRNEA
Prostii gemul de prune se foloseste de viacuri si vine unul sa se gaseasca sa faca jocul celor care vor sa introduca codexul alimentar. Nu va lasati prostiti de toti convingeti-va inainte de a-i crede..
28 feb, 2014
cosa nostra damus
adevarul adevarat fratilor
Toata mancarea e otravita!!!
Toata lumea care mananca mancare moare !!!
Scapa cine poate !!!
P.S. care vii la un vin fiert?
28 feb, 2014
Traian
O multime de tampenii si prostii sunt postate pe internet.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ