Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a crescut la aproape 714.000, în ianuarie

| 07 mar, 10:01

Numărul persoanelor fizice înregistrate la Biroul de Credit, cu restanţe mai mari de 30 de zile la bănci şi instituţii financiare nebancare, a crescut la 713.921 de persoane, în ianuarie, fiind mai multe cu 9.675 faţă de luna decembrie 2015, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Un număr mai mare al persoanelor cu restanţe era înregistrat în septembrie 2015, când depăşea 716.000. În ceea ce priveşte valoarea restanţelor, acestea se ridicau, în ianuarie, la 11,03 miliarde lei, din care peste 4,43 miliarde lei erau în moneda naţională, 4,61 miliarde lei echivalent în euro, 1,93 miliarde lei echivalent în alte valute şi 48,4 milioane lei echivalent în dolari. 

În funcţie de categoria de întârziere, restanţele mai mari de 90 de zile reprezentau peste 7,61 miliarde lei. De asemenea, statistica BNR relevă faptul că existau restanţe de 49,8 milioane lei cu o întârziere de 61-90 zile, respectiv de 56,3 milioane lei, între 31-60 de zile. 

Valoarea totală a creditelor scoase în afara bilanţului depăşea 1,44 miliarde lei, iar 1,86 miliarde lei - la colectare. Datele BNR mai arată că, în luna ianuarie, valoarea totală a restanţelor firmelor şi populaţiei la bănci depăşea 20,8 miliarde lei, Bucureştiul reprezentând peste 34% din total. 

Rata creditelor neperformante a fost de 13,61%, în 2015, în scădere cu 7,1 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în anul 2014, potrivit BNR. 

''În ceea ce priveşte rata creditelor neperformante (potrivit definiţiei ABE - n. r.), aceasta şi-a continuat evoluţia descendentă pe parcursul anului 2015, astfel încât, la finele perioadei, indicatorul s-a situat la 13,61%, în scădere cu peste o treime faţă de sfârşitul anului 2014. Cea mai importantă scădere s-a concentrat, însă, în prima jumătate a anului 2015, pe fondul unor modificări metodologice'', informa BNR, într-un raport recent. 

Modificările metodologice se referă la întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual şi constau în includerea unor elemente suplimentare în formularul de raportare a expunerilor, respectiv soldurile în numerar la banca centrală şi alte depozite la vedere la instituţiile de credit (Ordinul Băncii Naţionale a României nr. 5/2015). 

Potrivit definiţiei ABE, implementată în cadrul naţional prin Ordinul BNR nr. 6/2014, expunerile neperfomante sunt cele care îndeplinesc oricare mai multe criterii, precum expuneri semnificative cu scadenţa depăşită cu peste 90 de zile sau se consideră că, în lipsa executării garanţiei reale, este improbabil ca debitorul să îşi achite integral obligaţiile din credite, indiferent de existenţa oricărei sume, restante sau numărul de zile de întârziere de plată. În luna iunie 2015, a intervenit o modificare a normelor metodologice privind întocmirea situaţiilor financiare FINREP la nivel individual constând în includerea în formularul de raportare a expunerilor neperformante a soldurilor în numerar la banca centrală şi a altor depozite la vedere la instituţiile de credit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 mar, 11:57
dan
oferta de munca
Ai aflat! In Ianuarie 2016 o editura cu renume, din Romania, a lansat pe piata mondiala un proiect 100% romanesc. Un subiect unic de film! Lucrezi pe internet de acasa si castigi bani prin contract legal de comision! Proiectul are deja un succes fenomenal la nivel mondial! Cand doresti cu cea mai mare seriozitate detalii despre acest loc de munca, part-time sau full-time, trimite INFO la: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ