O bucată din scara originală din Turnul Eiffel a fost cumpărată cu 220.000 euro de un colecţionar portughez

| 26 noi, 2013

O bucată de trei metri şi jumătate din scara originală din Turnul Eiffel a fost adjudecată luni, la Paris, cu 220.000 euro de un colecţionar portughez, a anunţat casa de licitaţii Artcurial, preluată de AFP.

Estimat între 20.000 şi 30.000 euro, tronsonul de 750 kg cu 19 trepte făcea parte din scara în spirală dintre etajele al doilea şi al treilea al monumentului conceput de Gustave Eiffel pentru Expoziţia universală din 1889 de la Paris. 

La licitaţia urmărită de o sală plină s-au înscris opt persoane - patru la telefon şi patru în sală. Un colecţionar portughez a câştigat în cele din urmă în faţa altor doritori europeni, americani şi sud-americani, a declarat Artcurial. 

Noi norme de securitate elaborate în 1983 au dus la demontarea scării, tăiate atunci în 24 de bucăţi. Una se păstrează la primul etaj al turnului şi alte trei au fost donate unor muzee din Franţa. Celelalte 20 au fost vândute la o licitaţie organizată în 1983. Tronsonul scos la vânzare luni provine dintr-o colecţie aflată în Elveţia. 

În 2009, la Paris, o bucată de 2,70 m din aceeaşi scară a depăşit cu mult estimările, un cumpărător american achiziţionând-o cu 550.000 euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ