O casă veche de peste 100 de ani din Bucovina a fost salvată de la uitare FOTO

| 28 mar, 2014

O casă tradiţională veche de peste 100 de ani a fost salvată de la dispariţie de o proprietară de pensiune din satul sucevean Prisaca Dornei.

Florentina Pop şi-a deschis o pensiune în anul 2007, iar, în timpul unei drumeţii cu turiştii cazaţi la ea, Florentina a descoperit o casă cocoţată pe un versant. Turiştii îi spuneau ba casa piticilor, ba căsuţa Albei ca Zăpadă, ba Casa de ciocolată. Când Florentina a ajuns pentru prima dată în apropierea construcţiei, a observat că acoperişul este distrus, dar lemnul este încă trainic.

Nu după mult timp, a aflat cine sunt proprietarii casei şi a cumpărat-o, cu gândul de a o muta din vârf de munte în apropierea pensiunii sale. Aşa că locuinţa a fost dezmembrată şi, apoi, reconstruită bucată cu bucată. Acoperişul a fost înlocuit cu totul şi un meşter sobar a fost tocmit să refacă vechea sobă.

Obiectele pe care Florentina le avea de la bunicii ei şi-au găsit degrabă loc în "noua" construcţie, aşa că a fost refăcută atmosfera care domnea odinioară în această veche căsuţă.

Mutarea, finisarea şi dotarea casei, precum şi racordarea căsuţei la reţeaua electrică au costat aproximativ 10.000 de euro, spune Florentina într-un dialog cu jurnalista Adela Pârvu, autoarea blogului adelaparvu.com. Acum, deşi căsuţa este lipsită de baie, Florentina primeşte foarte des cereri de la turişti dornici să se cazeze în ea. Unii dintre ei nici măcar nu folosesc becurile, preferând lumina de lampă.

Prisaca Dornei este unul dintre satele comunei sucevene Vama. Aşezarea este situată între râurile Moldova şi Moldoviţa şi reprezintă intrarea din Bucovina în Transilvania. Din Prisaca Dornei se poate porni în numeroase trasee montane din nordul Orientalilor, iar faimoasele biserici bucovinene sunt la mică depărtare. 

 

 

Tag-uri: Bucovina, casa veche
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ