O instanţă din Oradea a ''îngheţat'', în premieră, cursul leu-franc elveţian pentru plata unui credit

| 04 iul, 13:55

O instanţă de judecată a admis, pentru prima dată în Oradea, "îngheţarea" cursului leu-franc elveţian, hotărând că un orădean va plăti creditul în franci elveţieni la cursul oficial din ziua contractării.

Avocatul orădean Cristian Rusu a anunţat pe propria pagină de pe internet precedentul creat în dosarul nr. 10932/271/2015 de la Judecătoria Oradea. "În cazul reclamanţilor din cauză se va folosi cursul fix de 2,28 lei/franc (ianuarie 2008) pe toată durata contractului şi nu de 4,16 lei/franc cât este în prezent cursul de schimb", a explicat avocatul. 

În motivarea instanţei se arată că "se stabilizează cursul de schimb pentru fiecare rată succesivă la cursul din momentul încheierii contractului, de la data scadenţei primei rate până la finalizarea perioadei de rambursare". 

Prin aceeaşi decizie a instanţei, banca a fost obligată să restituie sumele achitate de reclamant reprezentând diferenţa de schimb valutar de la data încheierii convenţiei. 

"Eu spun că hotărârea are toate şansele să rămână definitivă, pentru că, din câte ştiu, până în acest moment încă nu s-a obţinut una la fel, iar instanţele din Oradea sunt întrucâtva recunoscute că au o practică judiciară favorabilă consumatorului. Acest precedent este unul încurajator pentru alţi bihoreni cu credite în franci. Este obligatoriu să se promoveze asemenea tipuri de acţiuni, pentru că numai în felul acesta băncile vor fi chemate şi vor trebui să stea la negocieri cu consumatorii. Atitudinea băncilor, din Oradea şi din ţară, e criminală la adresa consumatorului. Câtă vreme nu vor exista asemenea hotărâri judecătoreşti, prin care ei vor trebui să şi negocieze - pentru că nu există niciun fel de negocieri la acest moment, băncile îşi vor bate joc, mai departe, de clienţii lor", a declarat avocatul Cristian Rusu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ