O lasă CEC Bank fără bani pe Ioana Băsescu, pentru încălcarea Legii secretului bancar?

| 12 dec, 2013

Invitat la Adevărul Live, președintele Traian Băsescu nu a pierdut ocazia să mai încerce o dată să convingă opinia publică de faptul că, în ceea ce privește tranzacția terenului de la Nana și a creditul bancar acordat fiicei sale, Ioana Băsescu, de către CEC, totul s-a desfășurat conform normelor legale.

Ba mai mult, pentru a încerca să se victimizeze și mai puternic, președintele a invocat posibilitatea ca respectivul credit să fie reziliat de către CEC Bank, din pricină că, la solicitarea sa, Ioana Băsescu a făcut public contractul de creditare. Chipurile, prin aceast demers, Ioana Băsescu ar fi încălcat legea secretului bancar, iar acum CEC Bank ar fi îndreptățită să solicite desființarea contractului. „Am pus CEC într-o situație dificilă și are dreptul acum să rezilieze acest contract. Știu că am încălcat legea bancară, dar era imposibil ca acest contract să nu fie făcut public”, s-a văitat președintele.

Numai că, în opinia specialiștilor, o asemenea posibilitate nu se susține. Astfel, aceștia arată că, în situația în care în contractul încheiat între Ioana Băsescu și CEC nu este prevăzută o clauză specială, prin care să se prevadă că documentul poate fi reziliat în momentul în situația în care acesta este dat publicității, instituția condusă de Radu Ghețea nu are niciun temei legal pentru a proceda la o asemenea măsură. Iar asemenea clauze nu sunt în mod normal prevăzute în contractele de creditare.

Cât despre prevederile legale general aplicabile, situația a fost pe deplin lămurită chiar de către Banca Națională. Astfel, consilierul guvernatorului Mugur Isărescu, Adriean Vasilescu a explicat că legea care reglementează confidențialitatea contractelor între bancă și clienți nu poate fi invocată în acest caz, deoarece ea nu protejează instituția de creditare, ci pe cel care a solicitat și obținut creditul. „Eu mă uit în legea bancară, la articolul care vorbește despre confidențialitatea unui act privind creditarea, și nu văd că banca ar fi apărată. Dacă prin această confidențialitate nu este apărată banca înseamnă că banca nu are niciun motiv să rezilieze contractul. Cel care are drept personal a făcut public contractul, din punctul meu de vedere nu poate să-i fie imputat nimic”, a declarat la un post de televiziune consilierul guvernatorului BNR.

Rezultă așadar că din perspectiva normelor legale care reglementează secretul bancar, ipoteza invocată de președinte nu se susține. Ceea ce nu înseamnă însă că CEC Bank nu ar trebui să rezilieze contractul în discuție.

De la începutul scandalului declanșat în jurul creditului luat de Ioana Băsescu și până în prezent au existat nenumărate semne de întrebare cu privire la corectitudinea acordării sale. Chiar și admițând că banca nu a încălcat uzanțele prin acordarea în doar puțin peste o săptămână a respectivului credit, clientul Ioana Băsescu nu trebuia să primească un împrumut de asemenea dimensiuni. Și asta din motive absolut obiective, legate de analiza de risc pe care orice bancă o face în momentul în care analizează dacă acordă un credit sau nu. Or, conform acestei analize, Ioana Băsescu nu dispunea de garanțiile necesare pentru a lua creditul solicitat de la CEC. Ca urmare, el ar trebui reziliat.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 dec, 2013
cantautor
am citit in prezentare ca-ti plac basmele,povestile si brasoavele...
se vede...
12 dec, 2013
gabi
ai luat credit pana acum?
cec bank din cate sti tu ,apartine statului? cine esti tu? cum poti da sfaturi uni banci ? a creditul asta trbuie reziliat, cec bank e o banca fara probleme in care politicul nu are nici o decizie. daca vor avea vreo pierdere .va fi pierderea lor. te freaca pa tine de grija lor. Priveste spre toate creditele luate de statul Roman , sapa si iar sapa si informeazane si pe noi cum au fost jefuite 10 de miliarde de euro . te f... pe tine grija de creditul unui privat.
13 dec, 2013
esticretindecitetratez
Nu fi bou
CEC este bancă de stat, nu privată. Ăsta e tot șmenul. Sunt banii noștri, ai mei, ai tăi, ai tuturor. În plus procedurile bancare obligă banca să subevalueze garanția oferită, din rațiuni de prudență, nu să o supraevalueze, ca în cazul Ioanei Băsescu. Asta dacă chiar nu te duce mintea... Dar eu cred că ești doar o altă lepră portoclaie, în trecere...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ