O operaţie unică! Doi medici români au reuşit IMPOSIBILUL! Au operat un bebeluş în burtica mamei

| 13 noi, 21:03

Recent, medicii Sergiu Stoica și Hadi Rahimian au realizat, în premieră în România, la Spitalul Regina Maria Băneasa, o intervenție chirurgicală pentru un caz de spina bifida la un copil aflat în uterul mamei.

Medicul Hadi Rahimian, directorul medical al Spitalului Băneasa (Rețeaua de sănătate Regina Maria), și dr. Sergiu Stoica, co-fondator al Brain Institute, au realizat, în premieră, o operație extrem de complexă și rară — mielomeningocel (cea mai severă formă de spina bifida) operat in utero, adică direct în burta mamei.

Intervenția a avut loc la 5 noiembrie 2015 și este o premieră absolută pentru România. Astfel de operații se realizează doar în centre specializate în chirurgie fetală în Statele Unite ale Americii și în câteva din Europa. Până acum, copiii care erau identificați cu această problemă nu aveau nicio șansă reală de a fi operați înainte de naștere în țară.

În săptămâna a 28-a de sarcină, o fetiță cu mielomeningocel a fost operată în uterul mamei. Echipa extraordinară de medici a reușit să închidă defectul spinal și, după o operație care a durat o oră și jumătate, să-i permită fetiței să continue să se dezvolte în uter încă alte câteva săptămâni, când va fi suficient de pregătită să vină pe lume, precizează un comunicat comun al Spitalului Regina Maria și Brain Institute.

Dr. Hadi Rahimian este medic primar obstetrică-ginecologie, cu un interes special în medicină materno-fetală, având o experiență deosebită în supravegherea sarcinii cu risc înalt, respectiv în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor asociate sarcinii și al impactului acestora asupra fătului.

Dr. Sergiu Stoica, medic format ca neurochirurg în cadrul Universității Henri Poincare, Nancy, Franța, deține o diplomă de neurochirurg european, acordată de Asociația Europeană a Societăților de Neurochirurgie. În perioada 2005-2007 a fost asistent universitar la Universitatea de Medicina din Montreal, unde s-a supraspecializat în neurochirurgie vasculară și tumorală. În 2007, s-a întors în țară cu dorința de a pune în valoare experiența acumulată în străinătate și de a face în România neurochirurgie de înalta performanță.

Premieră istorică

"Fiecare medic are un vis sau, în fine, câteva. Dincolo de viața personală – în care toți își doresc liniște, motoare puternice și rapide, recolte record la porumb și căruțe întregi de struguri culeși din vie – doi prieteni, Sergiu Stoica și Hadi Rahimian, au avut un vis profesional comun: să opereze in utero un caz de spina bifida la un copilaș încă nevenit pe lume. Este ca și cum, în burtica mămicii fiind, cineva îmi face cunoștință cu lumea pentru vreo oră, pentru ca mai apoi să mă bage înapoi în ceea ce eu îmi inchipui că e lumea mea pentru încă vreo opt săptămâni. Iar între timp, adormit fiind, un neurochirurg să îmi opereze capătul coloanei vertebrale pentru a-mi reface canalul în care trebuie să îmi stea măduva și nervii. Am numai 1 kg și 250 de grame și probabil că nu îmi voi aminti cum doi îngeri de pe altă planetă mi-au îmbunătățit șansele de a da piept cu lumea peste câteva luni. Și toate astea în București, România. Dar, până atunci, eu o să cresc. O să cresc mare și o să țip cât pot de tare pentru ca o lume întreagă să mă poată auzi la naștere: “Am venit! Nu știu cum, dar îmi e bine!”

Astfel de operații s-au făcut în Statele Unite în mod experimental numai în două centre universitare. În Europa, Sergiu și Hadi sunt singurii care au încercat și au reușit cu mult succes să ducă treaba asta până la capăt, într-o banală zi de 5 noiembrie.

Bebelușul este în continuare în burtica mămicii. Nu știe ce i s-a întâmplat, dar în ziua care va înțelege ce este lumea, va fi mult mai fericit și pregătit să o schimbe la rândul lui, să o facă mai bună.

Jos pălăria, Sergiu Stoica și Hadi Rahimian. Operația asta va deveni probabil o rutină. Și apoi vom aștepta cu nerăbdare momentul în care doi copilași siamezi cu capetele unite vor trăi în urma unei intervenții", scrie braininstitute.

Tag-uri: bebelusi, operaţie
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ