O placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri CNA, expusă la CNA de Valentin Jucan

| 18 feb, 2014

O placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) a fost expusă, marţi, în şedinţa CNA, de membrul Valentin Jucan, după ce majoritatea Consiliului a respins propunerea de reducere a unei sancţiuni a B1, de la 70.000 de lei la somaţie publică.

CNA a discutat în prima parte a şedinţei de marţi solicitarea a trei membri ai Consiliului - Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan - de reducere a sancţiunii de 70.000 de lei care a fost aplicată televiziunii B1 TV pe 6 februarie, în somaţie publică.

"Este o sancţiune absolut nedreaptă", a spus Narcisa Iorga, referindu-se la faptul că, pe 6 februarie, CNA a decis să amendeze B1 TV cu 70.000 de lei, pentru lipsă de imparţialitate şi echilibru în ediţiile din 12 şi 25 decembrie ale emisiunii "Sub semnul întrebării", realizată de Robert Turcescu. Acea sancţiune a fost aplicată la propunerea Laurei Georgescu, preşedintele CNA, şi a fost adoptată cu şapte voturi "pentru" (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), în timp ce Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Viorel Vasile Buda şi Valentin Jucan au votat "împotrivă".

În aceeaşi şedinţă din 6 februarie, CNA a amendat televiziunea Antena 3 cu 50.000 de lei, în urma emisiunii "Sinteza zilei" din 14 ianuarie, în care Andreea Pora a fost "denigrată", jurnalistei fiindu-i încălcat şi "dreptul la imagine".

Narcisa Iorga a considerat însă că încălcările de la Antena 3 au fost mai grave decât la B1 TV, însă amenda aplicată Antena 3 a fost mai mică.

După ce au rediscutat peste o oră şi jumătate situaţia B1 TV în şedinţa CNA de marţi, 18 februarie, şapte membri ai Consiliului (Laura Georgescu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Monica Gubernat şi Lorand Turos) au votat "împotriva" propunerii Narcisei Iorga de reducere a sancţiunii aplicate B1 TV de la 70.000 de lei la somaţie publică. Somaţia publică a fost susţinută de doar trei membri ai CNA (Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Jucan). La şedinţa CNA de marţi nu este prezent vicepreşedintele Consiliului, Viorel Vasile Buda.

Imediat după votul dat de membrii CNA în cazul B1 TV, Valentin Jucan a aşezat pe masa sa din sala de şedinţe a Consiliului "un trofeu" format dintr-o placă de culoare galbenă pe care scrie cu majuscule "Presa liberă". Peste acest mesaj este legat un lanţ, sub care apar alte două mesaje, respectiv "8 membri CNA" şi "abuzuri".

Valentin Jucan a declarat că a confecţionat singur acest "trofeu" al presei libere încătuşate de opt membri ai CNA şi îl avea pregătit de mult timp.

"Îl aveam pregătit de mult şi îl aveam pregătit nu pentru subiectul B1 TV (...) Îl aveam pregătit pentru un moment pe care îl voi considera un abuz. Am aşteptat un moment pe care să-l consider că este un abuz legat de libertatea de opinie", a spus Valentin Jucan.

După ce Valentin Jucan a expus respectivul obiect, el a părăsit sala de şedinţe.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, i-a cerut Narcisei Iorga să ia obiectul de pe masa lui Jucan, aceasta din urmă spunând că nu îi aparţine şi nu ştie cum a apărut.

Ulterior, şapte membri ai CNA (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) s-au ridicat de pe scaune şi au părăsit sala de şedinţe a Consiliului.

Totodată, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a anunţat organizarea unei conferinţe de presă în sala de şedinţă a Consiliului, de la ora 13.00.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ