Oferta de vânzare a 10% din Nuclearelectrica s-a încheiat cu succes

| 22 sep, 2013

Oferta publică iniţială de vânzare a 10% din Nuclearelectrica s-a încheiat cu succes, acţiunile fiind suprasubscrise atât pe tranşa investitorilor mici, cât şi pe cea a investitorilor instituţionali, au declarat surse din piaţa de capital.

„Subscrierile s-au încheiat astăzi (vineri - n.r.) la ora 13.00 şi la această oră (13.45 - n.r.) încă se preiau ordinele pentru a fi înregistrate în sistem. Oferta a fost suprasubscrisă, deci va fi declarată un succes. Anunţul oficial va fi făcut luni, 23 septembrie, când va fi anunţat preţul şi gradul de alocare“, au spus surse de pe piaţa de capital citate de Agerpres. Vineri a fost ultima zi în care investitorii interesaţi de acţiunile Nuclearelectrica au mai putut efectua subscrieri în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare a 10% din titlurile producătorului de energie, informează agerpres.

Investitorii de retail (15% din ofertă) au subscris la preţul maxim din ofertă, de 15 lei/acţiune, în timp ce investitorii instituţionali (85% din acţiuni) au putut plasa ordine oriunde în intervalul de preţ 11,2 lei - 15 lei. Preţurile de vânzare depind de subscrierile investitorilor instituţionali, în timp ce pentru micii investitori se aplică discounturi de 8% şi, respectiv, 3%, în funcţie de perioada în care au plasat ordinele.

Pe tranşa micilor investitori (cu subscrieri între 100 şi 15.000 de acţiuni) au fost plasate ordine în valoare cumulată de 214,8 milioane lei (48,2 milioane euro), volumul de acţiuni cerute depăşind de 5,6 ori titlurile existente pe acest segment.

Pe această tranşă sunt disponibile 10% din acţiunile din ofertă, iar pentru ordinele plasate în primele zile se acordă un discount de 8% din preţul final. Ordinele plasate pe această tranşă începând cu a patra zi au un discount de 3%. Având în vedere gradul ridicat de suprasubscriere, investitorii care au subscris pe această tranşă ar putea primi fiecare 17% - 18% din titlurile pentru care a plasat ordine.

Tranşa mare (cu subscrieri de peste 15.000 de acţiuni) a fost suprasubscrisă de 2,3 ori, sumele plasate de aceşti investitori cumulând 44 milioane lei (9,9 milioane euro). Investitorilor care au subscris pe acest segment le sunt alocate 5% din titlurile din ofertă. Potrivit unor surse din piaţa de capital, oferta este suprasubscrisă şi pe tranşa investitorilor instituţionali. Dacă toate acţiunile vor fi vândute la preţul minim cerut, iar micii investitori vor cumpăra titlurile acordate lor la discountul de 8%, oferta ar urma să fie de aproape 282 milioane lei (aproape 64 milioane euro). Dacă va fi stabilit preţul maxim, de 15 lei, şi micii investitori vor avea acelaşi discount, de 8%, oferta va depăşi 377 milioane lei (85 milioane euro).

Oferta a început la 9 septembrie şi a fost programată să dureze două săptămâni. Preţul de subscriere este între 11,2 lei şi 15 lei pe acţiune. 85% din ofertă este dedicată investitorilor instituţionali, 10% este tranşa subscrierilor mici, iar 5% cea a subscrierilor mari. Oferta va fi considerată un succes dacă sunt îndeplinite, cumulat, următoarele condiţii: oferta să fie subscrisă în proporţie de 100% şi acţiunile sunt admise la tranzacţionare în cadrul unui sistem administrat de BVB.

Nuclearelectrica operează centrala nucleară de la Cernavodă, unde sunt în funcţiune, în prezent, două reactoare nucleare cu o putere cumulată de 1.400 de MW, care asigură împreună circa 20% din producţia de energie a ţării.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ