Oficial american: Nici n-am fi putut visa un partener mai bun decât România

| 18 noi, 2014

Adjunctul asistentului secretarului de stat pentru politică spaţială şi de apărare din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Frank Rose, a declarat, marţi, în cadrul unei prelegeri pe tema securităţii internaţionale şi apărării împotriva rachetelor balistice că Statele Unite n-ar fi putut visa un partener mai bun decât România.

"Statele Unite sunt angajate 100% în angajarea securităţii României, a întregii ţări. Este obligaţia noastră în baza Tratatului de la Washington. Este un dialog foarte solid între noi şi partenerii români, un dialog excelent. Nici n-am fi putut visa un partener mai bun ca să punem în aplicare acest parteneriat şi aceste tratate", a spus Frank Rose.

El a amintit că există un acord bilateral încheiat în 2011 pentru construirea unei baze găzduită de România, care urmează să fie operaţionalizată din 2015.

"M-am ocupat de negocierea acestui acord şi am avut un partener minunat în domnul Aurescu. Apreciem în mod deosebit acţiunile şi eforturile României pentru punerea pe picioare a bazei Deveselu. Apreciem, de asemenea, sprijinul guvernamental pentru punerea în aplicare a acestor acorduri şi tratate, parte din eforturile internaţionale de apărare antirachetă. Nici nu puteam să pretindem un partener mai bun decât România", a adăugat oficialul american.

La eveniment a participat şi Rose Gottemoeller, subsecretar de stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională.

Aceasta a vorbit despre pericolul reprezentat de armamentul nuclear şi despre eforturile Statelor Unite în direcţia dezarmării nucleare. În opinia sa, subiectul înarmării şi dezarmării nucleare e departe de a mai rămâne în atenţia oamenilor, dar rămâne, totuşi, "o mare problemă".

"Îngrijorarea noastră este ca aceste arme nucleare să nu cadă în urmele teroriştilor. (...) Noi considerăm că politica non-proliferării este cel mai bun, cel mai de încredere instrument pe care îl avem pentru a împiedica ca armamentul nuclear să ajungă în mâinile teroriştilor", a arătat Gottemoeller.

Prezent la eveniment, secretarul de stat român pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a subliniat că apărarea antirachetă este o problemă strategică, de cea mai înaltă importanţă, iar acordul româno-american din septembrie 2011 reprezintă o expresie concretă a Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

"Asistăm la creşterea riscurilor şi ameninţărilor în zona euro-atlantică. Totul devine imprevizibil şi se accelerează. SUA sprijină eforturile aliate, iar noi considerăm că este de datoria noastră să contribuim la aceste eforturi", a spus Aurescu.

Tag-uri: frank rose, romania, SUA
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ