OIM: Unul din zece migranţi a fost victima traficului sau exploatării pe ruta de migraţie

| 20 mar, 10:32

Aproape unul din zece migranţi în Mediterana de Est a avut de-a face cu traficanţi ori persoane care au încercat să exploateze situaţia dificilă în care se aflau, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), prezentat vineri la Geneva, transmite DPA.

OIM a intervievat 2.400 de migranţi şi refugiaţi în Grecia, de-a lungul rutei balcanice şi în Ungaria, începând din luna decembrie. 

'Întrucât infracţiunile de trafic şi exploatare de persoane sunt clandestine prin însăşi natura lor, aceste experienţe sunt, cel mai probabil, doar vârful aisbergului', a subliniat Mathieu Luciano, care conduce direcţia OIM de asistenţă a migranţilor vulnerabili. 

Dintre migranţii intervievaţi, 7,2% au afirmat că au fost expuşi în mod direct unor astfel de experienţe în timpul călătoriei spre Europa. Unii au lucrat fără a fi plătiţi sau au fost forţaţi să muncească împotriva voinţei lor. Alţii au relatat că au fost abordaţi de persoane care le-au oferit căsătorii aranjate. O parte dintre migranţi au mai spus că au fost ţinuţi în anumite locaţii împotriva voinţei lor. 

Alţi 1,4% au declarat că unul din membrii familiei s-a confruntat cu astfel de situaţii. 

În plus, 0.9% cunosc cazuri în care migranţilor li s-au oferit bani gheaţă pentru a dona sânge sau organe. 

Studiul OIM a relevat că tinerii şi cei care călătoresc singuri sunt cei mai expuşi riscului de a exploataţi. 

Totodată, afganii, sirienii şi pakistanezii au relatat mai frecvent astfel de experienţe comparativ cu alte naţionalităţi. 

Pe baza rezultatelor studiului, OIM le cere forţelor de poliţie din statele aflate pe ruta de migraţie să-şi intensifice eforturile pentru prevenirea unor asemenea infracţiuni şi pentru a veni în ajutorul victimelor. 

Organizaţia mai recomandă plasarea de specialişti în combaterea traficului de persoane la principalele puncte de trecere a frontierei şi în centrele de înregistrare şi de primire a refugiaţilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ