Țoiu: România nu este mai puțin protejată decât era înainte să transfere Ucrainei sistemul Patriot

| 17 iul, 21:43

Ministrul de Externe, Oana Țoiu, a declarat, joi, că România nu este 'mai puțin protejată' din punct de vedere al apărării antiaeriene față de cum era înainte să transfere Ucrainei sistemul Patriot.

 

Ea a subliniat, pentru RFI, că susținerea apărării anti-aeriene în apropierea graniței cu România contribuie la propria siguranță. Ministrul a respins afirmațiile potrivit cărora țara noastră și-ar fi vulnerabilizat propria apărare pentru a susține statul vecin.
'Pe de altă parte, astăzi, noi avem un sistem de apărare anti-aeriană mai bun decât aveam înainte să transferăm sistemul Patriot către Ucraina. Am primit de la țările aliate înapoi banii pentru acel sistem și în acest moment avem și aprobarea SUA și pașii au fost făcuți ca să fie deja livrat unul nou, în locul celui transferat. De asemenea, a fost activat un altul care era deja în pregătire. Deci, nu suntem mai puțin protejați decât eram înainte să facem acest gest', a explicat Țoiu.
Oana Țoiu a atras atenția asupra faptului că Rusia a bombardat inclusiv zone precum Cernăuți, unde există o minoritate română. Astfel, sistemul de apărare antiaeriană este menit să îi protejeze nu doar pe ucraineni, ci și pe etnicii români.
Ea a reiterat că pentru România este importantă obținerea unei păci sustenabile în Ucraina, dar și reconstrucția acestei țări. Este, de fapt, o investiție 'în propria noastră siguranță și în propria noastră economie', a susținut ministrul de Externe.
'Am fost la conferința pentru reconstrucția Ucrainei la Roma. În această componentă avem și un obiectiv economic, pentru că vorbim de cel mai mare proiect de reconstrucție al generației noastre, al continentului. Sunt nouă direcții pe care se poate lucra mai departe. Avem nevoie să ne asigurăm, în România, că suntem mai apropiați și de mediul de afaceri care vrea să construiască acolo, pentru că fondul comun european din care se va face asta trebuie să fie un fond disponibil și accesibil și proiectelor românești, proiectelor românești-ucrainene, românești-poloneze, româno-germane, româno-italiene, româno-franceze' , a transmis Oana Țoiu.
Întrebată dacă România își va menține discreția în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei, Țoiu a menționat că decizia nu îi aparține în totalitate.
'Nu este cu totul doar decizia mea. Există această cultură a discreției în ceea ce privește ajutorul militar pe care România îl oferă. Rămâne de văzut în ce măsură asta se va schimba în perioada următoare. Eu cred, și personal, și din perspectiva MAE, că România are nevoie să vorbească mai mult despre lucrurile pe care le face. Și intern, astfel încât proprii cetățeni să înțeleagă ce propunem, de ce, cum asta ne ajută de fapt și pe noi. Și cum este un risc uriaș pentru România ca în Ucraina să ajungă Rusia să ocupe teritorii și, la limită, să ajungă să câștige acest război. E foarte important pentru noi ca asta să nu se întâmple niciodată. Este foarte important pentru noi ca Rusia să fie învinsă în Ucraina', a subliniat Țoiu.

 

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ